SHARE

“Какво е скандал? Скандал е да кажеш едно нещо и да направиш друго, това е двуличен живот, двуличен. Напълно двуличен живот: “Аз съм голям католик, винаги ходя на служба, принадлежа към тази и онази общност, но животът ми не е христянски, не плащам на работниците справедлива надница, експлоатирам хората, нечисти са ми делата, пера пари…” Двуличен живот. И толкова много христяни са такива и тези хора скандализират останалите. Колко пъти сме чували хора да казват “но да бъдеш такъв католик, та по-добре да си атеист”.  Това е то скандалът. Така унищожаваш, така потъпкваш. И това е ежедневие, достатъчно е да гледаме новините по телевизора или да четем вестници. Във вестниците има толкова много скандали, а го има и на скандалите се обръща огромно внимание. И със скандалите идва и унищожението.”

Това са част от думите на папа Франциск по време на сутрешната литургия в Рим, в които той критикува онези, които вършат безобразия, скандали, но въпреки това се мислят за праведни. И папата подчертава, че за мнозина е по-добре да си атеист, отколкото такъв християнин. От радио “Ватикана” са извадили още няколко фрагмента от речта на Франциск  пред миряните.

“Иисус говори в Евангелието за онези, които правят скандали, без да използва думата “скандал”, но се подразбира: Ще отидете в рая и ще почукате на портите: “Тук съм Господи”, “Нима не помниш? Ходих на църква, бях до теб, принадлежа към общността, направих това… Не помниш ли жертвите ми?”

“Да помня ги. Жертвите, помня ги всичките: Всичките мръсни. Откраднати от бедните. Не те познавам.” Това ще бъде отговорът на Иисус към онези, които водят двуличен живот”, заяви папата.

“Двойственият  живот идва от следването на страстите на сърцето, смъртните грехове – рани от първородния грях.”

Ще бъде хубаво за всеки един от нас днес да помисли дали няма двуличие в собствения му живот – представяйки се за справедлив или набожен, добър католик, но всъщност да върши други дела; ако има наченки на двуличие, ако я има увереността: “Но със сигурност Господ ще ми прости всичко в крайна сметка, но аз ще продължа да правя това, което правя…” Ако нещо у вас ви казва “Вярно, нещата не вървят добре, но ще се променя, но не днес: утре”. Да помислим за това. И нека се поучим от словото Господне и осъзнаем факта, че Господ е категоричен. Скандалът унищожава.”

“Отрежете си ръката”, “извадете си окото”, но не “скандализирайте малките хора”, заявява папата.

*Снимка: ALBERTO PIZZOLI/AFP