SHARE

В желание да помогне в битката със стереотипите за психичното здраве и нуждата от специалисти папа Франциск разкри, че е посещавал ежеседмично психоаналитик в продължение на шест месеца, когато е бил на 42 г. Тогава папата е бил лидер на Йезуитския орден на Аржентина, а страната е била под военен диктат.

Разкритието идва от новата книга на френския социолог Доминик Уолтън, който е провел 12 интервюта с главата на католическата църква.

Франциск заявява, че сесиите му с еврейския психоаналитик са му „помогнали много“.

„За шест месеца отивах в дома ѝ веднъж седмично, за да си изясня нещата. Тя бе доктор и психоаналитик. Винаги бе там“, споделя той с Уолтън в книгата „Папа Франциск: Политика и общество“ (Pope Francis: Politics and Society).

„Тогава един ден преди тя да почине, ми се обади. Не за да й дам причастие, тъй като тя бе юдейка, но за задушевен разговор. Тя бе добър човек.“

След като е споделил историята, Франциск заявява, че сега се чувства освободен. „Разбира се, сега съм в клетката на Ватикана, но не и духом. Нищо не ме плаши.“

Наместникът на Св. Петър също така критикува свещениците, които „не желаят и са уплашени от това да говорят“ за проблемите на днешния свят.

Разкритието идва в частта от книгата, в която папата обсъжда ролята и влиянието на „смелите“ жени в живота, включително майка му, двете му баби и борците, загинали по време на военния диктат в страната.

Той споменава и момичетата, в които се влюбвал като дете и няколкото му гаджета като подрастващ.

„Благодаря на Бог, че срещнах тези истински жени в живота си. Жените виждат нещата различно от мъжете и е важно да се вслушваме и в двете страни.“

За разлика от по-консервативни среди в католическата църква йезуитите ценят психоанализата, като смятат че самоопознаването и вглеждането в себе си допълва познанието за душата.

Но в много други среди – и далеч не само религиозни такива – търсенето на помощ за душевните проблеми се смята за слабост, като папата се надява с това „интригуващо“ признание да промени тази представа. В името на същата кауза наскоро и принц Хари разкри, че е имал психически проблеми след смъртта на майка му. 

По време на сесиите на Франциск (тогава Хорхе Марио Берголио) през 1978 и 1979 г. Аржентина e в конфликт, известен като „мръсната война“ (Guerra Sucia), между военния диктат, който е на власт, и леви партизански организации.

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.