SHARE

Както винаги много хора прибързаха да раздават акъл, без да знаят какво точно. И дори, без да питат експертите, започнаха да раздават присъди или да оневиняват, но такива са симптомите на незрялата цивилизация, в която живеем – далеч не сме мръднали много от времето, когато Архимед търчи гол и вика „Еврика!“, след като е открил закона за плаваемостта. След изтрезняването му обаче разбира това, което и ние – плаваемостта е една от най-големите грешки на човечеството, защото лайната ни често не потъват.

Шокирате се от подобен изказ? Преодолейте го, животът не е имал време да превърне лайната в нещо лицеприятно и по природа изобилства от тях.

Та, като казах за непотъващите лайна – Панамските бумаги. Или по английскому – #PanamaPapers. Добре, че вестниците почти умряха, та повечето от глупостите по темата, а и самите панамски папири, са в електронен формат. Иначе щеше да ме е яд за мастилото.

Пак имаме разделение в обществото. Едни ликуват, задето се е хвърлила светлина връз широкоразпространени схеми, правещи богатите по-богати, а престъпно богатите – законно богати. Сочат с наслада Путин, Асад, Порошенко, Камерън, Меси и фамозната с аристократичното си излъчване фамилия Баневи, замерят с кал по техен адрес и искат някак си героите на изтеклите документи да бъдат ударени от закона, който не съществува.

Други пък подхождат с научен скептицизъм и задават въпроса #КОЙ. Кой ги публикува тия неща, кой ги филтрира и цензурира. Защо Путин го има, а Обама го няма – дали защото американският президент е част от заговор за удряне на Путин или просто доказателство, че в Америка бият негрите и те, дори на президентския пост, живеят в бедност и нищета с по 50 копейки на ден?

И двете страни имат своя резон, и в двете може да видим онзи очарователен умствен потенциал, който демонстрират шимпанзетата, посочвайки картинки на ябълки и банани.

И разбира се, тук сте възпитани да очаквате едно балансирано Соломоново включване, в което галя по главите и двете страни (така че да се похвалят после на Дейвид Камерън, който едва да се сдържа да се похвали, че крие пари и елементи от тялото си в глава на прасе). Но всъщност и двете страни са далеч от истините в цялата тая афера.

От една страна изтеклите документи ни показват, че световните елити са офшоробаджанаци. Но и без Панама си знаехме, че в офшорките са събрани новото село на баба, детската градина на детето, втората кабинка на Банско и 60-те стотинки горница на билетчето за градски транспорт, които укриваме, за да джвакат тротоарите след принудително евтините ремонти на нашата столица.

Финансовият инцест на цивилизацията е от ясен по-ясен и не знам какво бучат с тия „разкрития“. Всеки има офшорка, включително и най-бедните. И хитреците се оправдават, че не знаят, че били неграмотни подставени лица за фасада на истинските собственици. Глупости.

А премиерът на Исландия ми се черви, оправдава се и се поддава на провокации, все едно не управлява страна с населението на Пловдив, само където всички са очилати хипстъри на два шамара живот. Ми като имаш проблем, обади ми се и утре ти пращам две коли с момчета в адидас и затъмнени прозорци да внесат ред и стабилност, уйо!

Наистина ли има някой, дето си мисли, че светът не се решава от парите?! И не е важно къде са парите и кой ще ги открадне – все ще бъдат при някого и ще решава той. Ама мислете си каквото искате, все едно нещо ще промените!

От друга страна това с панамските хартии си е активно мероприятие и мнозина правилно видяха, че поръчката е на Сорос. Що ли няма нещо за офшорките на тоя нагъл дядо, поддържащ безсмъртието си с еликсир от българско злато, докато се самозадоволява на снимки от поредното боядисване на Паметника на Съветската армия?

Но не е само той, много е удобно да отнесем всичко до него. Но да видим за кого има, а за кого няма! На прима виста се сещам как има за Камерън, а за английската къртица няма! Алоу, тая, дето са я нарисували на милиарди от една от най-скъпите валути, да няма една офшорка? Как го виждате това? Има за приятелите на Путин, а няма за руските олигарси, които са му врагове? Защо, сигурно щото в Русия всички олигарси са му авери? Може, но все пак…

Ами защо тука излизат за Баневи, Манджуков, за Пеевски… А Прокопиев го няма! Изненадани?

Защо осветляват Меси, а Кристиано Роналдо – не? И не е ли подозрително, че Меси е мъжкар, татуиран и определян от соросоидите като барцелонско джудже, както и Путин е наричан кремълско джудже, а Роналдо е типичният зализан с бронзов тен слушател на Кончита Вурст? Сорос.

И това потвърждава тезата ми – целта не е да се разкрие офшоробаджанащината и световната финансова оргия, чиято срамна буба е фактът, че 1 процент от световното население има повече силикон в тялото си от останалите 99 процента. А че едни офшоркаджии искат да откраднат чуждите офшорки.

И ако Сорос вземе парите на Путин, или пък в друг случай Путин вземе парите на Сорос, тогава кой от двамата ще има средствата да ни пази от другия?

 

SHARE
Самуил Петканов има широкоспектърна експертиза по истински важните въпроси. Винаги казва нещата с истинските им имена, не говори празни приказки и през живота си не е използвал нито едно клише. Иска да живее в телевизора и да се изказва по всички теми.