SHARE

В Румъния се разреши лидерската криза и Сорин Гриндеану получи мандат за съставяне на правителство, а в Гърция министрите са задължени да не се отклоняват от бюджета за следващата година. Ердоган е на една крачка по-близо от това да засили и удължи властта си, а в преговорите в Кипър се натъкнаха на нов проблем.

Сорин Гриндеану получи мандат за съставяне на румънското правителство

След кратка лидерска криза в страната президентът на Румъния Клаус Йоханис в петък връчи мандат на социалдемократа Сорин Гриндеану за нов премиер на страната, слагайки край на турбулентните седмици несигурност след румънските парламентарни избори на 11 декември. Гриндеану, на 43 г, е бивш министър на съобщенията.

Очаква се той и кабинентът му от социалдемократи и центристите от АЛДЕ да бъдат одобрени от парламента в първите дни на следващата година.

Лидерската криза в страната бе породена от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгнеа е съден за изборни манипулации, което го възпрепятства от заемането на висши държавни постове според румънското законодателство. В резултат партията предложи на президента да издигне за премиер Севил Шайде – която щеше да стане първата жена и първият мюсюлманин, премиер на страната, но без да се мотивира, Йоханис отказа да ѝ връчи мандат за съставяне на кабинет. Така се стигна и до настоящата номинация на Сорин Гриндеану.

Турската част на Кипър иска военни от Анкара да присъстват на територията на Обединен Кипър

Въпреки сигналите, че повечето институционални проблеми са изгладени между Севернокипърската турска република с Република Кипър и преговорите ще могат да приключат успешно,то между двете страни има нов проблем.  Президентът на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ заяви, че ако Гърция и Кипър настояват за решение „без гаранции и без армии“, тогава „преговорите ще приключат, преди да са започнали“.

Акънджъ обясни, че неговото искане за турско военно присъствие на острова и система за гаранции, които гръцката страна определя като „анахронизъм“, произтича от желанието му „да няма отново война“, предава агенция “Фокус”.

Македонският парламент ще бъде свикан на учредително събрание днес

След изборите на 11 декември и последвалите оспорвания на вота парламентът на Македония ще се събере за първи път в петък – последния работен ден на 2016 г. Председателят на предишния парламент Трайко Веляновски се очаква да председателства първото заседание, на което трябва да започне процесът на потвърждаване на спечелените на предсрочните избори мандати.

Учредителната сесия трябва да бъде използвана за назначаването на комисия по потвърждаването, която да признае мандатите на всички новоизбрани депутати, а след това да се изберат и председател и заместник-председатели на парламента.

За 2017 г. гръцкото правителство на Ципрас ще се опита да бъде по-отговорно в разходите си

Всички министри от гръцкото правителство ще трябва да подпишат „меморандум за сътрудничество“, в който да гарантират, че няма да се отклоняват от бюджет 2017 г.

Целта е страната да постигне нужния излишък за справяне с дълговата криза от 1,75% от БВП през 2017 г. Меморандумът трябва да бъде подписан от целия кабинет до 15 януари.

Проектът за нова конституция на Ердоган бе одобрен от парламентарна комисия

В петък комисията за конституционни промени в парламента одобри проекта за реформи, които ще засилят и удължат властта на турския президент Ердоган.

Парламентът ще предложи промените да бъдат гласувани на референдум, ако първо проектът бъде подкрепен от 330 депутати, което се очаква да стане в началото на следващата година. Ако това стане, референдумът  може да се състои през март или април 2017 г.

В същото време Турция участва в преговорите за прекратяване на огъня между режима на Асад в Сирия и въоръжената опозиция.

Представители на режима на Асад уточниха, че споразумението не се отнася до терористичните групировки ДАЕШ и „Джабхат Фатх аш-Шам“ (известни с предишното си прозвище фронт “Нусра”) и групировките, които са обвързани с тях.

След като режимът на Асад с военната подкрепа на Русия превзе гр. Алепо от бунтовническите сили, Москва и Анкара подеха инициативата за ускоряване на преговорите за сирийския конфликт.

Междувременно агенция Ройтерс предава, че сирийските кюрди са одобрили чернова за създаването на федерално управление в северните части на Сирия.

Турските агенции предават, че независимо от влязлото в сила споразумение за примирие в Сирия режимът на Асад нарушава в някои райони спирането на огъня и атакува бунтовническите сили.

По информация на източници на агенция “Анадолу” нападения на войските на Асад са регистрирани в местността Соран край Хами, районите Джиср Шугур и Джебел аз Зевийе в провинция Идлиб, край митническа зона Дарайя, селището Явда и долината Барад западно от Дамаск, предава агенция “Фокус”.

В същото време споразумението за спиране на огъня като цяло се спазва.

В Турция започнаха първите съдебни производства по отношение на неуспешния опит за преврат от 15 юли.  Първите дела са срещу 29 турски полицаи в Истанбул, а властите съобщават, че са подготвени обвинения срещу повече от 1200 души, а общият брой на арестуваните е около 41 000.

Тази седмица властите направиха ново скандално задържане. Бе арестуван  готвачът на стола на опозиционния в. “Джумхуриет”, тъй като е казал, че няма да прави чай за Ердоган, което прокуратурата е приела за обида към държавния глава.

По-рано тази година главният редактор на “Джумхуриет” Кан Дундар избяга в Германия, тъй като бе осъден на лишаване от свобода за разкриване на държавни тайни. Дундар разкри, че турските служби тайно пренасят оръжия за Сирия.

САЩ отказаха виза на лидера на Република Сръбска  Милорад Додик за встъпването в длъжност на Доналд Тръмп

Президентът на автономната област към Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че посолството на САЩ му е отказало искането за дипломатическа виза с цел да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на следващия американски президент Доналд Тръмп, която ще се проведе на 20 януари.

От американското дипломатическо представителство са обяснили, че Додик не е поканен като официален представител на Босна и Херцеговина. Той на свой ред твърди, че е получил поканата от лица в предизборния щаб на Тръмп.

SHARE