SHARE

Президентът на САЩ Обама ще се срещне с лидерите на Съвета за сътрудничество на арабските държави в Персийския залив (с членове: Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства) на 20 и 21 април в Рияд, столицата на Саудитска Арабия.

Списъкът с теми, за които може да говори президентът на САЩ с представителите на арабските монархии в Съвета, е дълъг – от цената на петрола и икономическите последици от нейния спад, през конфликтите в Йемен и Сирия, до противодействието на ДАЕШ и отношенията с Иран.

Но този път очакванията от срещата са различни. Причината е в промененият тон и икономически отношения на САЩ и ЕС с държавите от Залива.

Арабските кралства са убедени, че Иран продължава да бъде основната заплаха за региона. Техните лидери смятат, че сключената сделка с Иран за прекратяването на тяхната ядрената програма не е укротила, а по-скоро е подсилила амбициите на ислямската република.

Напрежението по време на срещата допълнително ще се нагнети от изказванията на един от съветниците на Обама по въпросите на националната сигурност, който заяви, че Саудитска Арабия обръща „недостатъчно внимание“ на парите, с които се захранват терористични групи и по-специално Ал Кайда.

Съветникът на Обама Бен Роудс в интервю за предаване на Си Ен Ен заяви, че има връзка между отделни саудитски частни лица и финансовия ресурс на организацията, стояща зад атаките над кулите-близнаци в Ню Йорк.

„Не, че политиката на правителството на Саудитска Арабия е подкрепяла „Ал Кайда“, но редица богати хора в страната са дарявали, понякога директно, средства на екстремистката групировка. Понякога се оказва, че дори арабски благотворителни организации перат пари за тези групи“ каза Роудс.

„Така че доста от парите, началните пари, ако искате ги наречете, за това, което наричаме днес Ал Кайда, дойдоха от Саудитска Арабия“, допълни съветника на САЩ.

„Ще се спра на крачка от това да кажа, че е имало умишлено намерение на правителството на Саудитска Арабия да подкрепя Ал Кайда“, каза още Роудс.

На следващия ден, в изявление на Белия дом думите на Роудс бяха определени като „мнения и идеи“, които са били предложени на президента в подготовката му за визитата в Рияд.

Изявленията от Белия дом идват едва месец, след като президентът Обама разкритикува арабските страни от Персийския залив като каза, че те се държат като „свободни ездачи“, които не се притесняват от действията си, защото разчитат на военната подкрепа на САЩ. Увеличиха се очаквания, че на настоящата среща САЩ ще поискат арабските монархии да поемат по-голяма отговорност по отношение на своята сигурност и отбрана.

Тези изявления и предприетият курс на САЩ и ЕС към икономическо сближаване в отношенията с Иран подсказват, че е възможно Западът вече да променя политиката си по отношение на Саудитска Арабия.

За последната година, Саудитска Арабия увеличи разходите си за отбрана до 87,2 милиарда долара, с което задмина Русия като третата държава в света с най-високи военни разходи. Тези увеличени разходи идват успоредно с резкия спад на цените на петрола и принудиха саудитското правителство (както и тези на останалите страни от Залива) да създадат планове за първи път в съвременната си история да въведат данъци за населението и да приватизират част от най-голямата компания в света – Aramco – която се намира под контрола на монархическата династия на Сауд.

Въпреки всичко това, Саудитска Арабия ще продължи да бъде сериозен регионален фактор, способен да играе и глобална роля. Кралството все още притежава най-големите залежи на петрол в света и има един от най-ниските външни дългове (1,6% от БВП за 2014). Също така, не бива да се пропуска фактът, че държавата притежава традиционно силни дипломатически връзки с Египет, Пакистан и Обединеното кралство и е водещата сунитска държава в регион, предимно населен с мюсюлмани-сунити.

Промяната на политиката на САЩ може да е опит за стабилизирането на отношенията в Близкия Изток, но това ще покажат резултатите от двудневното посещение на Обама в Рияд. Вече знаем, че ако въобще има нещо сигурно в Близкия Изток, то е, че промените там не стават за една пролет.