SHARE

Започва последната преди коледните празници пресконференцията на Барак Обама, в която той говори за осемте години, прекарани в Белия дом, и отговори на множество въпроси за хакерските атаки, извършени от Кремъл по време на предизборната кампания за президент на САЩ.

Президентът призова за хакерските атаки и руската намеса да бъдат разгледани фактите. През лятото Обама е бил предупреден, че ръководството на демократите може да е жертва на хакерска атака. В момента, в който администрацията е имала сигурност, че зад нея стои Русия, те са оповестили своите открития.

Обама подчерта, че администрацията му не е коментирала събитията заради крайно пристрастната обстановка в страната, в която всичко, казано от Белия дом, ще се смята за изборен ход. Неговата администрация единствено е предоставила фактите, които са им били налични.

В началото на септември, когато Обама се е видял с Владимир Путин, той му е казал да прекрати хакерските атаки незабавно или в противен случай ще има сериозни последствия. Оттогава насетне е нямало повече кибератаки, но течовете за Демократическата пария вече са били доставени на WikiLeaks.

По същия начин Обама е предупреждавал и други правителства, като например Китай, когато от Пекин са се опитвали да крадат търговски тайни чрез кибератаки. След предупреждението му китайцитe са намалили кибератаките.

Целта на Обама продължава да бъде да изпрати ясно послание на Русия и до всички други, че това трябва да спре. Но президентът не смята, че посочването с пръст към Русия може да помогне. Част от причината руснаците да са толкова ефективни, заяви Обама, е, че те не обявяват своите атаки, а, напротив, Путин ги отрича. 

Обама обяви, че ще достави доказателства, които няма да застрашат източниците и методите, но голяма част от информацията е класифицирана и начинът, по който се хващат вражеските хакери, е именно класифицираната информация да бъде опазена. Но Обама припомни, че, така или иначе, онези, които не вярват на службите, едва ли ще повярват и на доказателствата на службите.

Руснаците не могат да ни променят или да ни отслабят значително”, заяви Обама.

„Те са по-малка страна, по-слаба страна, те не произвеждат нищо, което някой иска да купи, освен петрол, газ и оръжия. Но те могат да ни засегнат, ако загубим представа кои сме, ако загубим ценностите си.“

Това, което притеснява Обама, е, че заради ожесточеността на политическия дискурс в един момент определени личности от Републиканската партия започват да имат симпатии към подобни авторитарни лидери. „37% от републиканските избиратели одобряват Путин, бившия агент на КГБ, Роналд Рейгън ще се обръща в гроба”, заяви той.

На журналистически въпрос дали лично Путин е разпоредил хакерските атаки Обама заяви, че това е въпрос, на който не възнамерява да отговори, но “не се случват много неща в Русия без Владимир Путин, това е доста йерархична структура“.

Обама заяви, че начинът, по който медиите са отразявали Хилъри Клинтън по време на кампанията, е бил проблематичен, но той иска да посъветва демократите да започнат да приемат политики, с които да достигнат до онези общности в сърцевината на САЩ, в които животът е по-различен от този на Източния и Западния бряг на Америка.

Коментарите на президента идват, след като на 10 декември ЦРУ обяви, че Русия се е намесвала в президентските избори конкретно с целта да помогне на Доналд Тръмп да бъде избран за президент. От службите също така заявиха, че имат информация, че хакери, чиито следи водят към Русия, са разбили сървърите както на ръководството на Демократическата партия, така и на това на републиканците.

Но за разлика от течовете през WikiLeaks за демократите то за републиканците и за техния кандидат Доналд Тръмп умишлено не са били разпространявани данни с цел да му се помогне да спечели изборите.

Това е вторият път, в който американското разузнаване излиза с подобно становище. През октомври месец, още по време на кампанията, американските служби за сигурност излязоха със становище, че Русия се опитва да повлияе на американските избори.

От Кремъл, както и Доналд Тръмп, отричат твърденията на американското разузнаване.

По отношение на неговия наследник Обама заяви, че откакто Тръмп е избран за президент, разговорите, които е водил с него, са били сърдечни и Тръмп се е вслушвал в съветите му, които понякога са били и много конкретни. Обама уточни, че това не означава, че Тръмп ще изпълни напътствията му, но той винаги ще бъде на негово разположение, “така както предишните президенти бяха на мое”, заяви той.

Президентът Обама започна своята пресконференция, като разказа какво е постигнала неговата администрация за осемте години, в които той е държавен глава на Съединените щати. По отношение на външната политика той спомена стоплянето на отношенията с Куба, споразумението за наблюдение на ядрения капацитет на Иран и споразумението от Париж за климатичните промени.

Той заяви, че ситуацията в Сирия не е можела да бъде по-различна, освен ако САЩ не са започнали инвазия в страната. “Разбирам импулса да искаш да направиш нещо”, но стратегията, която администрацията избира, е да подкрепи умерените бунтовнически групи срещу режима на Асад. “Не мога да кажа, че постигнахме успех”, произнесе президентът своята присъда за Сирия.

Той спомена, че светът е обединен от ужас от безобразията на сирийския режим и неговите съюзници от Русия и Иран. “Това са нарушения на международното право”, заяви Обама и отговорността пада върху “режима на Асад, Русия и Иран”, които имат кръв по ръцете си.

„Светът няма да бъде правен на глупак и светът няма да забрави!“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.