SHARE

 

В разпространено в мрежата интервю за телевизионния канал „Царьград“

ген. Леонид Решетников споделя, че още през август тази година, преди издигането на Радев за президент, е бил информиран лично от председателя на Българската социалистическа партия (Корнелия Нинова) за предстоящата номинация на Радев. Твърди, че в хода на разговорите с нея са засегнати и предстоящите лозунги на кампанията му, както и излизането на България от НАТО.  

Интервюто можеше да мине незабелязано, ако не беше взето от човек, за когото бившият ни посланик в Москва Илиян Василев уточни в блога си, че е шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия и дългогодишен ръководител на Информационното направление в Службата за външно разузнаване на Руската федерация, водещ направлението за България.

Естествено, първото, което би се запитал свободният гражданин, е какво изобщо прави на тази среща български политик и лидер на българска политическа партия. И доколко е допустимо да бъдат коментирани и координирани подобни теми с генерал-лейтенант от чуждо външно разузнаване.

Какво им е на темите?

  1. По отношение на темата за президентската номинация: Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения (чл. 92, ал. 1 от Конституцията на РБългария).
  2. По отношение на темата за НАТО: Членството на България в НАТО е основополагащ външнополитически приоритет и ключов фактор за гарантирането на нашата сигурност и суверенитет. Членството в НАТО е във фокуса на отбранителната политика на страната ни. Алиансът остава основен гарант за сигурността на България и прави по-ефективно успешното реагиране на евентуални заплахи за страната, което на този етап няма алтернатива.

Така, координиране с представител на чужда разузнавателна служба по въпроси от обхвата на първата тема може да засегне демократичното функциониране на президентската институция и конституционно установения ред, а по въпроси от обхвата на втората тема може да бъде уязвен основен външнополитически приоритет, свързан с гарантиране на националната сигурност и суверенитет. Съгласно § 1 т. 1 от ЗДАНС във вр. с чл. 2 от ЗУФСЗН те съставляват елементи от националната сигурност, която е динамично състояние на обществото и държавата, при което са защитени териториалната цялост, суверенитетът и конституционно установеният ред на страната, когато са гарантирани демократичното функциониране на институциите и основните права и свободи на гражданите, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива, както и когато страната успешно защитава националните си интереси и реализира националните си приоритети. Всичко, което възпрепятства постигането на изброените стратегически цели, се възприема като риск или заплаха за националната сигурност.

Относно това дали сочените данни чертаят фактическия състав на риск или на заплаха за националната сигурност, мога само да изразя увереност, че прокуратурата и ДАНС са се сезирали и ще извършат проверка.

Случаят обаче касае много повече отношения и измерения освен възможните противоправни. Това е така, защото към настоящия момент госпожа Нинова в качеството си на лидер на парламентарно представена политическа сила участва и има влияние в различни формати, свързани с важни държавни дела, които е недопустимо да бъдат координирани с чужди разузнавателни служби. Тя е част от консултации, водени при действащия президент; чрез нея президентът ще трябва да връчи мандат за съставяне на правителство с мандат от БСП; участва във вземането на решения от Народното събрание; не крие амбиции да е следващ премиер на българската държава и пр.

От друга страна, господин Румен Радев е вече избран за следващ президент на републиката и с това съсредоточава потенциала на огромна власт и отговорност. Веднага след полагане на клетва той ще стане президент. Българският президент. И ние трябва да знаем дали е напълно свободен от влияния и лоялен към българската нация, за да бъде държавен глава.

Ето защо и двамата дължат на всички нас незабавно и публично обяснение. Нещо повече! Никой от тях не може да участва в политическия живот на българската държава, докато не даде обяснение.

И така, госпожо Корнелия Нинова, като председател на политическата сила, подкрепила номинацията на Румен Радев за президент и народен представител, положила клетва в името на Република България да спазвате Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководите от интересите на народа, ще трябва да обясните кои точно интереси на народа предизвикаха срещата с представител на руското разузнаване и как защитихте интересите на народа, координирайки с него двете теми, съставляващи част от националната сигурност на България. И тъй като преди ген. Леонид Решетников да спомене за срещата ви, вие изрекохте напълно противоположна теза в интервю за bTV, а именно, че „не е разговаряно с Москва“ относно номинацията на Радев, ще трябва този път много да внимавате при обяснението си и да отчетете сериозната вероятност разговорите да излязат качени на флашка и възпроизведени в някой сайт.

От своя страна, вие, господин Румен Радев събрахте нечувано високо ниво на обществено доверие, в името на което ни дължите обяснение кой всъщност капитализира тази огромна подкрепа и на каква цена. Още сега, преди да сте положил клетва, г- н Радев, ще трябва публично да ни посочите при какви условия сте се съгласил да приемете номинацията, подкрепена от БСП и нейния лидер Корнелия Нинова. Съгласявали ли сте се да координирате действията си или по какъвто и да е било друг начин поставяли ли сте се в услуга на чужда държава и създадено ли е състояние на комуникация с представители на чужди служби. Нали разбирате, че водене на държавни дела в полза на чужда държава само по себе си представлява вреда на Република България и отделно – предаване доверието на гражданите.

Не е тайна, ген. Румен Радев, че сте интересен за руския вестник „Правда“ още като командир на българските ВВС в оставка. Направи впечатление публикуван ваш цитат, пътят на който цитат и досега не е ясен. Вестникът не посочи източник, но и вие не се разграничихте, напротив, потвърдихте авторството и верността на съдържанието. Остана впечатлението, че вие, господин бъдещ български президент, сте дали интервю за руския вестник „Правда“, в което определяте решението съюзническите сили на НАТО да пазят нашето небе като по- унизително от Ньойския договор от 1919 г., с който, припомням, че България загуби около 10 процента от територията си, беше задължена да плаща репарации и да ограничи военните си сили. При тези обстоятелства налага се обяснение, г- н Радев, с което ще трябва да разсеяте или потвърдите съмнението за същата онази линия, очертана от генерала от руското разузнаване в разговорите с Корнелия Нинова за излизане на България от НАТО в контекста на евентуални задължения, свързани с вашата номинация.

Тук вече става необходимо и обяснението да обхване обстоятелствата относно финансирането на предизборната ви кампания, господин Радев. Със сигурност ви е известно разследването на журналиста Генка Шикерова, излъчено по Нова тв на 06.11.2016 г., което представи социално слаби и безработни лица, посочени формално като дарители, но от кадрите е ясно, че фактически само са предоставили имената си, но не и средствата. Е, какъв точно е произходът на средствата за кампанията ви, господин Радев, и какво наложи да се крият източникът и произходът им чрез ползване на подставени лица. Съгласен ли сте да продължите политическата си кариера, без да бъде разкрита анонимността на действителните лица, финансирали кампанията, и без да е оповестен, при условия на пълна прозрачност, пътят на финансовите средства за нея? И, моля, не опитвайте да прехвърляте въпросите към инициативния комитет, защото вие свързахте името си с тази кампания и вие трябва да оправдаете доверието на гражданите.

И така, господин Радев, очакваме да чуем на наша страна ли сте. Трябва да знаете, че ние, гражданите, не просто очакваме обяснение, но очакваме истината. Насърчавам ви да сте смел в нея. Нещо повече, историята е утвърдила верността на вечната библейската мъдрост, която работи при всички обстоятелства: „Истината ще ви направи свободни“, Йоан 8: 32.

SHARE
Грета Ганева е адвокат от Софийската адвокатска колегия. Магистър по право на Европейския съюз. Експерт по права на човека.