SHARE

Здравейте, драги съотечественици, приятели и гости на България, дипломати и агенти на чужди държави!

За пореден път не ме избраха да ви кажа новогодишното си слово по телевизора, докато сте пияни и някой подвиква псувни, а друг замеря екрана с фъстъци. Затова се налага, вместо да го изсричам с колеблив тембър това, вие да си го прочетете.

Дойде време да закрием годината с полутържествена реч, с която да изразя радостта си, че като цяло оцеляхме. По-голяма част от човечеството се размина и през последния тур на планетата ни около Слънцето все пак се роди повече народ, отколкото измря. Разбира се, има още време да се окаже, че половинчатата ни тържественост е напразна, но все някога всеки човек трябва някак да спре, колкото и да не му се спира.

Няма смисъл от обзор на нещата, заради които ще забравим по-бавно 2016. Обобщенията и изводите са крайно неоригинални. За сметка на даването на акъл. Ще ви дам акъл.

Ако искате 2017 да е по-благоприятна за човечеството, ме послушайте.

Ако сте личност, чието влияние не се простира над масите, а може да стигнете до ограничен кръг от близки и приятели, радвайте им се. Радвайте се на нещата, които ви обединяват и сплотяват. Нещата, по които не може да постигнете съгласие в диалог, анализирайте – дали и да мислите еднакво, зависят особено от вас. Ако не зависят от вас, оставете ги на другите да се карат.

Ако сте личност с власт и управлявате съдбите на множество други хора, най-вече на такива, които не познавате лично – не бъдете гъз. Трудно е човек да се види с влияние и власт, без да се опита да придобие още от тях с цената на всякакви компромиси с истината, универсалните човешки добродетели и щастието на другите. Още по-трудно е човек да признае, че е кофти тип. Но опитайте се.

Ако едните се опитвате да сте по-малко гъзове, а другите не се карате толкова упорито за това кое е по-малкото зло, 2017 ще е по-приятна година. Ако ли не успеете, единственото хубаво на 2017 ще е това, че е с ден по-кратка от 2016.

Просто направете това, което зависи от вас. Търсете хубавото, смешното и доброто. Създавайте го. Умножавайте го. Издигайте го. А гадното поправяйте, посочвайте и прескачайте.

Готово. И за да не завърши с безличен патос тази новогодишна реч, ще завърша с любопитен образователен факт: Гълъбите имат общо съзнание и затова не симпатизират на различни футболни отбори. Мислят на френски диалект.

Честита Нова година!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.