SHARE

В края на месец юни 2016 г. Руският институт за стратегически изследвания възлага на българска социологическа агенция извършването на изследване, което трябва да установи какви са настроенията и нагласите на българското общество за предстоящите президентски избори и какъв профил трябва да има кандидатът на БСП за поста президент на страната.

Изследването е проведено в периода 1 – 15 юли 2016 г., като са анкетирани 1200 респонденти на територията на цялата страна.

Според резултатите профилът на печелившия кандидат изглежда по този начин – по-скоро мъж; не по-възрастен от 60 г.; с успешна кариера извън политиката, но не интелектуалец, бизнесмен или представител на съдебната система; почтен и некорумпиран; демонстрирал кураж и опозиционност спрямо позиции и действия на властта; убедителен защитник на националните интереси и суверенитета на страната; способен да демонстрира опитност и информираност относно заплахите за националната сигурност; патриот; свободно говорещ чужди езици.

Препоръчва се кандидатът да персонифицира каузата „промяна срещу статуквото“.

Сигурно всеки непредубеден читател, който познава публично достъпната биография на номинирания от БСП и избран за президент ген. Румен Радев, трудно ще установи различия между нея и профила, получен от социологическото изследване на Руския институт за стратегически изследвания.

БСП напълно се съобразява с резултатите от изследването и намира идеалния кандидат в лицето на генерал Радев.

В началото на август на посещение в нашата страна е Леонид Решетников. Той е директор на същия този Руски институт за стратегически изследвания от 29.04.2009 г., като същия месец той е пенсиониран поради навършване на пределна възраст като генерал-лейтенант, началник на Информационно-аналитичното управление на Службата за външно разузнаване на Руската федерация. Интересното за него е, че през периода 1971 – 1974 е аспирант в Софийския университет, поради което и владее български език свободно.

По време на посещението в началото на август Решетников се среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, с лидера на АБВ Георги Първанов и с председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов.

Срещата с Нинова е проведена на 8 август.

Допълнителна подробност е участието на всички изброени в конгреса на управляващата партия на президента Путин „Единна Русия“ на 26 и 27 юни 2016 г. в Москва.

За добрите отношения между Национално движение „Русофили“ и Руския институт за стратегически изследвания говори и това, че на сайта на движението се рекламира институтът и има линк към неговата интернет страница.

На 17 август БСП избира именно ген. Румен Радев между трима кандидати за своя обща номинация заедно с АБВ.

На 23 август Корнелия Нинова обявява след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, че партията ще издигне Румен Радев въпреки оттеглянето на АБВ.

На 25 август се е провела среща между Решетников и Нинова по нейните собствени думи.

Очевидно, за да го информира за добре свършената до този момент работа в контекста на заданията за президентската кампания.

На 13 ноември Румен Радев печели президентските избори.

На 16 номеври на сайта на Руския институт за стратегически изследвания е качено интервю с председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов и с директора на института Леонид Решетников. Малинов заявява, че България е част от Евразия в културен, исторически и религиозен аспект и че с Радев са си стиснали ръцете и той е приел да бъде патрон на ежегодния събор на движението. Според Решетников победата на Радев на изборите е резултат от разочарованието в прозападния курс, воден от управляващата коалиция.

Следва събитие, което сайтът viaevrazia.com анонсира по следния начин: „Първият чуждестранен аналитически център, удостоен с честта да бъде представен на новоизбрания президент на България – това е РИСИ (Российский институт стратегических исследований) при администрацията на президента на РФ“. Това бива оповестено от съответния сайт на 24 ноември.

На 25 ноември Решетников дава ново интервю, посветено на победата на Радев, което също е качено на сайта на института. В него Решетников посочва, „че България за Русия е вратата към Балканите. А Балканите са традиционна зона на руските икономически, културни и духовни интереси. Без България, без тази врата Русия просто е отрязана от тези страни. По тази причина България е много важна за Русия“. Никъде в интервюто на Решетников не се говори за близките отношения между българския и руския народ, но за сметка на това се говори само за стратегическите интереси на Русия и нейните зони на влияние. А задачата, която Радев трябва да изпълни, е да „създаде нормална атмосфера, която в момента липсва в отношенията на Русия с България“, необходима за защита на руските интереси в България и на Балканите.

На 22 януари 2017 г. Румен Радев ще влезе в сградата на „Дондуков“ 2. 

Какво да очакваме от него – интервютата на осигурилите му този мандат ни обещават достатъчно. Остава на всички нас да противостоим и да не допуснем заявеното в тези интервюта да се превърне в реалност.

* За създаването на този материал „ТерминалНО“ използва свои източници от българските служби за сигурност.

SHARE