SHARE

С 20 гласа „за“ и само 4 „против“ ВСС потвърди избора на предишния състав и предложи повторно кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Този път президентът няма право да я откаже, въпреки че има съмнения дали новият състав на ВСС може да продължи процедура от предишния състав, какъвто е случаят със спорната кандидатура на Георги Чолаков. Според членове на ВСС процедурата е незаконна.

Нищо старо не е забравено, нищо добро като че ли не се очаква – този избор и резултатите от него не сочат тенденции към промяна. Напротив – неубедително представяне, неизчистени съмнения – това витае около избора на новия председател на ВАС – съдът, който се произнася по актовете на властта. И под рефрена за „влезлите в сила съдебни актове на прокуратурата“, ей така ще бъде избран и следващият главен прокурор“,  коментира Инициатива „Правосъдие за всеки“.

Против избора на Чолаков бяха единствено Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева – всичките върховни съдии.

Несъгласните заявиха, че само едно изслушване не е могло да ги убеди в качествата на единствения кандидат и да разсее публичните съмнения около негови сделки, както и че той няма да повтори досегашния управленски модел във ВАС.

По време на изслушването бе засегната темата за съмнителните дейности на Чолаков от члена на ВСС Олга Керелска.

„Излезе информация за 10 броя цесии, на които сте концесионер, дайте разяснения. Не ми е ясно какви са фактическите обстоятелства, свързани с тези сделки. Доколкото съм разбрала съдържанието на предварителните договори, не смятате ли, че с тях се нарушава Законът за собствеността?“, представи Defakto думите на Керелска.

Историята на 10-те предварителни договора за продажба на земеделски земи край Балчик, цедирани на Чолаков през 2011 г., днес бе припомнена от „Капитал“, включително с нови детайли – става дума за парцели (общо около 90 дка) от държавния и общинския фонд, с които са били оземлявани нуждаещи се семейства и върху които има 10-годишно вето за продажба.

По този интересен сюжет днес Георги Чолаков заяви: „За 10-те цесии има три важни неща. Първо, времето – 2011 г., когато съм бил нотариус. В началото на годината (2011 г.) съм предоставил заем от 50 000 лв. на приятел с уговорка за връщане в края на годината. Той ми предложи да прехвърли вземанията си по сключени 10 предварителни договора, това стана чрез цесия. Договарял съм само и единствено с него. С цесията встъпих като кредитор в сключените преди това договори – става дума за земеделски земи, получени на преференциални цени от общинския поземлен фонд, като има изрична забрана за отчуждаването им в срок от 10 г. Затова падежът по предварителните договори е 2021 г. Не са ли нищожни тези договори? ВКС многократно се е произнасял по този въпрос безпротиворечиво по дела за предварителни договори по приватизация на части от държавни и общински предприятия, за които също има такива забрани. ВКС казва, че такъв договор има облигационен характер, няма констативен ефект, поради което не нарушава закона. Смятам, че със сключването на тези договори не съм нарушил закона, нито морални норми“, отново цитираме думите му от Defakto. 

„Няма да подкрепя предложението за назначаването на Георги Чолаков. Действаме в нарушение на законовата процедура“, обяви членът на ВСС Атанаска Дишева. „Няма да го подкрепя за председател на ВАС и защото той е част от досегашния управленски екип, а в него имаше съществени проблеми. А отговорите на бяха достатъчно конкретни и не успяха да ме убедят в неговата решимост да промени модела на ръководство на съда.“

 

„Естествено, аз лично ще го подкрепя“, така откри настоящият председател на ВАС Георги Колев.

Снимка: Defakto

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.