SHARE

Тазгодишните награди за архитектура Arcaid Images Architectural Photography Awards ни показват красотата на градската среда. Вижте най-фините превъплъщения на архитектурата като изкуство, представени от BBC:

Защеметяващи пастелни цветове, заснети в Чой Хънг в Хонконг, като фотографията печели в категорията „Усещане за място“. Снимката е направена от Фабио Мантовани, Болоня, Италия (Credit: Fabio Mantovani/Arcaidimages.com/Sto).

Драматичната снимка на Терънс Зенг от физкултурния салон и басейн в новата сграда на Тянцинския университет е наводнена от светлина и е номинирана в категория „Интериор“. Друга фотография от същата серия е селектирана в друга категория. Архитектът Ли Синганг стои зад дизайна на сградата (Credit: Terrence Zhang /Arcaidimages.com/Sto).

Минималистична, с чисти линии, които са акцентирани – това е фотографията на Уисън Тунтуня от Банкок, Тайланд. Хотелът SALA Ayutthaya, който почива на брега на река Чао Прая, е плод на творчеството на Onion Co. Ltd. (Credit: Wison Tungthunya/Arcaidimages.com/Sto).

Снимките не само хващат естетиката на архитектурата, но отиват отвъд, като разказват историите, разкриват значението на построените сгради. Лондончанинът Дейвид Борланд хваща в кадър сградата на музея ARoS Aarhus Kunstmuseum в Дания, подчертавайки смелите му извивки, цветове и осветяване. Сградата е дизайн на Шмид Хамер Ласен и Олафур Елиасон (Credit: David Borland/Arcaidimages.com/Sto).

Външната фасада на жилищна сграда в Сингапур, на чиито балкони са провесени флаговете на държавата, е обект в кадъра на Сиуят Ма. Сингапурският фотограф улавя омайващата еднаквост на сградата, дело на държавния департамент за настаняване и развитие. (Credit: Siyuan Ma/arcaidimages.com/Sto).

Вълнистият покрив на наскоро завършената църква в Церес, Кейптаун, е перфектно уловена от Адам Леч. Сградата е създадена от Steyn Studio, а снимката е номинирана в категория „Екстериор“ (Credit: Adam Letch/Arcaidimages.com/Sto).

Заха Хадид създава планинския музей Messner Mountain Museum Corones, който се помещава на върха на планина Кронплац в италианския регион Болцано, а структурата е уловена в хармония с обкръжаващия пейзаж от Том Ро. Тази фотография е номинирана в категория „Усещане за място“ (Credit: Tom Roe/Arcaidimages.com/Sto).

Отново Терънс Зенг от физкултурния салон и басейн в новата сграда на Тянцинския университет. Фотографът има общо три снимки, достигнали до номинация в конкурса (Credit: Arcaidimages.com/Sto).

Поглед нагоре в централната сграда на Samsung Electronics в Сан Хосе, с дизайн на NBBJ – това виждаме в снимката на Дейвид Крофорд. Калифорнийският фотограф улавя футуристичните извивки на сградата, а снимката му е номинирана в категория „Екстериор“ (Credit: David Crawford/Arcaidimages.com/Sto).

 

И за финал – отново Терънс Зенг, този път от китайската Академия на изкуствата в Ханджоу. Фотографията съчетава в себе си природа и архитектура. Тя също е номинирана в категория „Усещане за място“, а сградата е творение на световноизвестния архитект Кенго Кума (Credit: Terrence Zhang /Arcaidimages.com/Sto).

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.