SHARE

По повод приемането на държавния бюджет, в който биват орязани редица медицински услуги, нужни на онкоболни, които могат да продължат живота си единствено с тях, публикуваме изявлението на Аделина Банакиева, публикувано в нейния фейсбук профил. 

ВЕТО на бюджета за 2018 г. на НЗОК

Казвам се Аделина Банакиева, на 48 г., майка на петима синове и съм с диагноза колоректален карцином (рак на дебелото черво) в ремисия.

Тези дни парламентът на Р. България прие на второ четене бюджета за 2018 г. на НЗОК, като наложи мораториум за минимум една година за всички нови терапии.

Тук искам да отбележа, че става дума за всички видове нови терапии и медикаменти, за всички видове заболявания!

Това значи, че ако досегашният медикамент, с който сме лекувани, вече е спрял да действа – нов няма да има!
Всеизвестен факт е, че в България се работи с нисък клас генерични заместители, и то само на терапии, на които има такъв заместител, но това не са новите терапии! За да се произведе генерик на някоя нова терапия, трябва срокът на лиценза на компанията производител да е изтекъл. На нормален език това значи, че тук ще се лекуваме само и единствено със стари терапии.

Всичко това се случва дни след като Брюксел обяви, че България е неадекватна по отношение на превенция на предотвратима смъртност. Тук можем да се похвалим и с една от най-ниските в света преживяемости при онкологични заболявания.

Аз съм наясно, че тези 25 млн., с които здравната каса си „отдъхва“ от нас, са капка в морето, но преди този мораториум поне имаше надежда за молби, врънкане и апели за помощ. Сега и такава надежда няма!

Аз съм жива само и единствено благодарение на „погазването“ на децата и семейството ми. За да се лекувам, ние се принудихме да не изплащаме кредити, които имахме, и банката не уважи молбите ни за разсрочване. Моят дом, офисът ни и всичко, което притежаваме, са на публична продан от ЧСИ Цачева. Това е съдбата на всички хора с тежки заболявания тук! Или поне на живите…

Апелирам президентът на Република България да наложи вето.

Апелирам да бъде преосмислено гласуването по тази точка.
Моля Ви, дайте шанс на болните хора поне да вярват, че е възможно.

Не убивайте и хората, и надеждите им!

Ако този апел остане „глас в пустиня“, ако той не получи адекватна реакция от страна на съответните органи, всички ще излезем на протест на 9 декември, събота, от 11.00 ч. пред парламента.

Защото, за съжаление, жертва на този мораториум Е и МОЖЕ ДА БЪДЕ всеки един от нас. Всички ние.

„Терминал 3“ призовава:

Нека, който желае, копира и изпрати този текст на посочените адреси: Комисия по здравеопазването към НС
[email protected], [email protected], [email protected], lucheza[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]

Председател и зам.-председатели на НС
[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]

Омбудсман
[email protected], [email protected], [email protected]

Президент
[email protected], [email protected], [email protected]

Министерство на здравеопазването
[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.