SHARE

Нов политически проект се ражда под консервативна опаковка с псевдопатриотичен уклон. Партията ще се казва Консервативен патриотичен блок “Обединена България”, а нейното учредително събрание се очаква да бъде през март/април тази година. Информацията е на източници на „Терминал 3“.

Лидер на формацията ще бъде Светлозар Лазаров, национален координатор на политическа партия “Атака” и главен секретар на МВР при Цветлин Йовчев в правителството на Орешарски.

Подготовката за учредяването на политическата формация върви активно от есента на 2017 г. В качеството си на национален координатор на ПП “Атака” Лазаров активно провежда срещи в областните градове на страната с обществено значими регионални фигури и известни или популярни с критиките към политиките, провеждани от ГЕРБ. За формирането на политическата партия Консервативен патриотичен блок “Обединена България” ще бъдат използвани и регионални структури на ПП “Атака”.

Действията на Лазаров са съгласувани с Волен Сидеров, като според бившия главен секретар на МВР политическата кариера на Сидеров е към своя край и до края на 2018 г. той ще слезе от активната политическа сцена.

Това се потвърждава и от залязващите му публични язяви. Заради своята открито антиевропейска реторика Волен Сидеров е твърде токсичен за българското управление – свидетелство за което е фактът, че той е единственият лидер на патриотите, който не е в правителството.

Но участието му във властта е и едно от най-явните доказателства, че националистическите формации нямат идеологически виждания и се отказват от реториката си в момента, в който трябва да крепят дадено правителство на власт.

Финансирането на подготовката за учредяването и функционирането на политическа партия Консервативен патриотичен блок “Обединена България” е осигурено, твърдял Лазаров по време на срещите си в областните градове на страната, без да уточнява откъде.

Тук е мястото да припомним, че непосредствено преди назначаването си за национален координатор на ПП “Атака” Светлозар Лазаров е посетил хотел “Берлин” за среща с Делян Пеевски (справка – постовата охрана на НСО пред хотела).

По подобен начин през 2013 г. Николай Бареков обяви, че ще създаде нов политически проект “България без цензура”. Тогава целта бе да се създаде “алтернатива” на съществуващите партии за европейските избори през 2014 г. Днес целта е същата и отново става дума за задаващите се европейски избори през 2019 г. Може също да отбележим, че и “България без цензура”, и изглежда новият политически проект “Обединена България” целят да преопаковат кадрите на националистите, като им дадат нова тяга.

През 2014 г. ВМРО – неуспяло да влезе в парламента нито през 2009 г., нито през 2013 г. – трябваше да използва новото лице на Николай Бареков (и финансовия му ресурс), за да успее отново да се появи на политическата сцена.

Очевидно отново патриотичните формации се притесняват, че подкрепяйки властта, техният антисистемен имидж ще залезе.

Разбира се, новият “консерватизъм” също като стария “патриотизъм” има едни и същи послания:

„Споделяте ли русофилството като идеология? – Да, разбира се!” – това е коментарът на нарочения за бъдещ лидер на “консерватизма” Светлозар Лазаров, който след като бе главен секретар на МВР по време на правителството, назначило Пеевски за шеф на ДАНС, започна политическата си кариера през 2017 г. на форум на партията на Путин “Единна Русия” под надслов:

„Какво ни обединява? – Руските традиционни ценности – основа на нашето единство. Съхранявайки традициите, създаваме бъдещето”.

Като всеки друг хибриден проект и новите “консерватори” ще бъдат просто шумен фалш преди поредните избори.

А това как България допуска един от ръководителите на службите за сигурност – главният секратар на МВР,  да бъде откровен путинист – е единствено още един повод българските служби да не се ползват с доверието на своите международни партньори.

Снимка: Светлозар Лазаров и Волен Сидеров на форума на Путиновата „Единна Русия“ през 2017 г. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.