SHARE

Редакцията на „Терминал 3“ започна годината с важно решение. Разполагаме с непоказвани снимки от трагедията в Истанбул, при която бяха убити 39 човека и ранени 70 в новогодишната нощ. Няма да ги покажем.

Това е съзнателен избор. Избор, който поставя здравия морал над болните нагони на тероризма, чията цел е да създава хаос чрез страх. Избор, който поставя здравия морал над болните нагони на медиите, които с цената на повече популярност обслужват болните нагони на тероризма и всъщност спомагат да се разпространява този страх. Избор, който поставя здравия морал да съхраним мъката на близките на загиналите да не видят своите любими хора в локва кръв и това да е последната снимка, качена в интернет над всичко.

Правим съзнателен избор и разказваме за него, защото според нас това е начинът да се противостои. Устоите на здравите общества се рушат именно чрез подмяната на реалните ценности и чрез внушаването на страх и медиите имат своята роля и отговорност за това.

И накрая ще завършим с нещо, което на пръв поглед няма общо, но само на пръв поглед – не, първото дете в България, родено през 2017 година, не е Динко на 13-годишната ромка от Сливен, колкото и някои медии да се опитват да ви уверят в това. Има деца, родени 3 часа преди него в Стара Загора и Пловдив.

* Снимката е на един от заподозрените за атентата в Истанбул, разпространена от антитерористичната полиция.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.