SHARE

Как Иво Христов, началник на кабинета на Румен Радев, може да си върши работата, след като част от нея е да преглежда секретната кореспонденция до държавния глава?

Президентът Радев в рамките на 10 дни даде два различни отговора на този въпрос.

На 2 октомври 2017 г. Радев заяви: „Началникът на кабинета ми няма достъп до секретна информация, но ще получи такъв„.

„Категорично това е нещо, с което се спекулира, но няма да коментирам кьорфишеци на самодейци конспиролози“ , каза още държавният глава.

Точен цитат от държавния глава при журналистическите въпроси на откриването на учебната година в Софийския университет на 2.10.2017 г.

От нея разбираме, че Иво Христов все пак щял да получи достъп до класифицирана информация. Но само 10 дни по-късно президентът променя мнението си.

Интервю на президента Румен Радев за предаването „Още от деня“ на БНТ

Водеща: Имаше и друга атака към Вас, свързана индиректно с началника на кабинета Ви, Иво Христов, който според представители на ГЕРБ няма достъп до секретна информация. Получил ли е той отказ, да разберем?

Румен Радев: Задачите на г-н Иво Христов и характерът на неговата работа не изискват достъп до работа с класифицирана информация. Той не е получавал отказ, защото не е подавал документи. Това са просто поредните спекулации. Ако преценя, че неговите задължения изискват работа с класифицирана информация, той ще подаде документи. Но както виждате, ние за пореден път обсъждаме с вас тук недоказани внушения и се занимаваме със спекулации и манипулации, вместо да говорим по сериозни въпроси. Всъщност това е целта и на манипулаторите.

Водеща: Беше извадена една конкретна шифрогpама, за която се твърдеше, че е четена от него. Имаше проверка. Между другото, ДАНС е правила проверка тук, какво точно проверяваха?

Румен Радев: Категорично г-н Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ. Убеден съм, че това ще докаже и проверката на ДАНС.

Водеща: А знаехте ли, че трябва да получи такъв достъп?

Румен Радев: Аз вече казах. Ако преценя, че характерът на неговата дейност налага работа с класифицирана информация, той ще подаде документи.

Десет дни след първото изявление президентът вече не твърди, че Иво Христов ще получи достъп до класифицирана информация, а настоява, че такъв не му е нужен.

Само че според чл. 13 от Правилата за работа на президентската администрация задълженията му са следните:

(1) Началникът на кабинета планира, организира, ръководи, координира и контролира служителите и дейностите, подпомагащи президента при вземане на решения, формиране на позиции и становища, както и при предприемането на инициативи.

(2) Началникът на кабинета организира и ръководи дейностите по подготовка на визитите, срещите и публичните изяви на президента, произнасянето на речи и изпращането на поздравителни и съболезнователни писма. 

(3) Началникът на кабинета на президента подпомага осъществяването на официалната кореспонденция на президента в международен план и изпълнява други задачи, поставени от президента.

 

Това са дейности, които Иво Христов не е в състояние да изпълнява без достъп до класифицирана информация, както потвърждава и случаят с въпросната шифрограма, която, ако Христов не е прочел, то не е изпълнил своите задължения, а ако я е прочел, е нарушил закона.

Отговорност за случилото се носи служителят по сигурността на информацията, който е подчинен на главния секретар на президента– Димитър Стоянов. По информация на източници от „Терминал 3“ главният секретар е издал вътрешноведомствена заповед, в която изрично е посочено, че началникът на кабинета трябва да има достъп до класифицирана информация. 

Освен различните версии за това дали Иво Христов ще има достъп до такава информация и притеснителния факт, че до този момент той няма право на такъв достъп, остава въпросът и дали Христов не нарушава разпоредбите на администрацията, в която се води началник на кабинет.

От „Терминал 3“ изпратихме запитване до президентството за това, дали е издаден административен акт, задължаващ началника на кабинета на президента да има достъп до класифицирана информация.

Снимка: Анелия Николова/Дневник

На снимката: Главният секретар Димитър Стоянов, началникът на кабинета Иво Христов и правният секретар проф. Друмева на церемонията по встъпването в длъжност на президента. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.