SHARE

В продължение на разкритията, които „Терминал 3“ направи по-рано, оказва се – ни повече, ни по-малко, че Цветлин Йовчев (министър на вътрешните работи във фаталното правителство „Орешарски“) наистина ще се разпорежда в МВР. Този път чрез служебното политическо ръководство на ведомството. В случай че премиерът Огнян Герджиков действително стои начело на служебния кабинет, би следвало да обърне внимание на фактите. И да пресече домогванията в първия ешелон на властта. Но на него мафията не му е тема.

Времената на Цветлин Йовчев в МВР изобилстваха от чисто политически назначения, които се случваха в разрез не само с изискванията за професионализъм и приемственост, но и със закона. Скандалната тема за това как само за един ден е възможно външни на системата хора да заемат директорски постове в МВР беше осветена преди почти 3 години в материала „Комисар за един ден“, публикуван от „Капитал“ и огласен в ефира на bTV.

Любопитен пример е тогавашният директор на бюджетната (финансовата) дирекция на МВР. За такъв е назначена външната дотогава за системата Маринела Белева. След дълъг период от време в сферата на образованието тя преминава през ДАНС в годините на Цветлин Йовчев като председател на агенцията, за да се озове за около месец в неговия политически кабинет – вече в ролята му на министър. Следва „стаж“ от само един ден на длъжността „Старши оперативен помощник на главния секретар“, заемането на която обаче й осигурява необходимата категория „Б“ („комисар“). Веднага след това тя става директор на Специализирана административна дирекция „Планиране и управление на бюджета“ в МВР. Законът е нарушен – двете длъжности, макар и от една и съща категория „Б“, са от различни нива (ниво VI за старши оперативния помощник и ниво III за директора на дирекцията). А преминаване без конкурс се допуска само ако длъжността, на която служителят се назначава, не е по-висока от заеманата от него до момента. Нещо повече – назначена е, без да отговаря на изискванията на длъжностните характеристики както за длъжността директор на бюджетната дирекция на МВР, така и за „Старши оперативен помощник на главния секретар“.

Тя се казва Маринела Белева. Освободена е от Цветлин Йовчев минути преди сдаването на властта. Получила е четири заплати като обезщетение (малко под десет хиляди лева).

От днес Маринела Белева е заместник-министър на вътрешните работи.

Годината е 2017-а. Президент е Румен Радев. Служебен министър-председател е проф. Огнян Герджиков. Министърът на вътрешните работи се казва Цветлин Йовчев.

Пардон – Пламен Узунов, докторант на доц. Цветлин Йовчев в УНИБИТ. Грешката е вярна.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.