SHARE

Привържениците на Тръмп яростно призовават техния рицар на позлатен кон да “пресуши блатото” (drain the swamp), или с други думи – да се пребори с елитите, плутократите и корупцията в САЩ. И докато на думи и по време на кампанията си той обещава точно това, сега, след като спечели изборите, назначенията му говорят за точно обратното – следващата администрация на САЩ се очертава да бъде пълна с едни от най-влиятелните плутократи – милионери и милиардери – и хора, поставени в силна зависимост от корпоративни и лични интереси.

За секретар по търговията Тръмп номинира инвеститора Уилбър Рос, чието имущество Forbes оценява на $2.5 милиарда. И политиката му има пряка обвързаност с личните и корпоративните му интереси. Рос е привърженик на протекционизма и високите тарифи срещу Китай. По някаква случайност голяма част от инвестициите му са в стоманената индустрия и компанията Mittal Steel, която е в сериозна конкуренция с евтиния китайски метал. Любителите на световните заговори също така може да се изненадат от факта, че Рос е работил в продължение на 25 години на висока позиция за Rothschild Inc.

Ръководител на администрацията за малки предприятия, която дава заеми на частни инициативи, е Линда Макмайхън – бивш изпълнителен директор на Световната кеч федерация (WWE), а съпругът ѝ Винсент е собственик на федерацията и имуществото му е оценено от Forbes на $1,19 милиарда. Самата Линда също притежава акции от WWE в размер на $84 милиона.

Номинираният преди ден държавен секретар Рекс Тилърсън – дългогодишен изпълнителен директор на петролния гигант ExxonMobil – е с годишна заплата от $27,3 млн. и акции в компанията в размер на $218 млн. Тилърсън е дълбоко свързан с Кремъл и руския петрол – през 2011 г. той получава разрешение именно Exxon да изследва руските нефтени залежи, в замяна на което „Роснефт“ изкупува част от дела на една от най-големите компании в света ExxonMobil. Тилърсън се е изказвал критично за руските санкции и е удостоен от президента Путин с едно от най-високите отличия за чуждестранни граждани – “Орден на дружбата”.

Секретарят по труда – Андрю Пуздър, е до голяма степен противник на идеята за социална закрила,  защото е изпълнителен директор на една от най-големите вериги за бързо хранене в САЩ – CKE Restaurants. Той иска да ореже трудовите права на служителите и е противник на минималната работна заплата. Като изпълнителен директор той е изкарал $4 млн. през 2012 г., а предходната година – $10 милиона.

За секретар по образованието е номинирана Бетси ДеВос от фамилията, държаща една от най-големите пирамиди за продажба на „вълшебни“ лекове – хапчета за отслабване и други продукти, Amway. Имуществото на фамилията се оценява между $5,1 и 6,3 милиарда.

Обещанието на Тръмп, че ще се противопостави на статуквото, изглежда странно на факта, че номинацията му за секретар по транспорта е Илейн Чао, служила осем години в администрацията на Джордж Буш-младши и съпруга на настоящия лидер на мнозинството в Сената Мич Маконъл. Той от своя страна е еманация на статуквото – сенатор от 31 години със състояние между $9,2 и 36,5 милиона.

За финансов секретар е номиниран друг жалон на статуквото – Стивън Мнучин, бивш изпълнителен директор и бивш съдружник на Goldman Sachs – символ на влиянието на Уолстрийт и лобизма във Вашингтон. Що се отнася до финансите на самия Мнучин, за тях има различни сведения, но е безспорно, че и той е мултимилионер. Той държи акции в размер на $97 млн. за CIT Group и е участвал в продажбата на банка OneWest (IndyMac), от която по информация от Bloomberg може да е взел лично над $200 милиона.

Регионалното развитие ще бъде поето от друг кандидат за президент през този политически сезон – неврохирурга Бен Карсън, известен с това, че по време на кампанията заяви, че ако евреите са имали оръжия в Хитлерова Германия, е нямало да ги сполети Холокостът. Той е и член на евангелистката фанатична секта на адвентистите от Седмия ден. Карсън е декларирал по време на кампанията, че за последните 16 месеца той и жена му са изкарали между $8,9 млн. и $27 млн.

За главен прокурор е издигнат сенаторът от 20 години Джеф Сешънс, на когото през 1986 г. му е било отказано да стане съдия заради расистки изказвания, но по данни от 2010 г. състоянието му възлиза на $15,8 млн.

Ресорът здравеопазване ще бъде поет от конгресмена Том Прайс, който по данни от 2014 г. има състояние в размер на $13,6 милиона.

От дотук изброените няма нито един, чийто най-близки семейни членове или той/тя самият/самата да не е мултимилионер или милиардер. За да поставим нещата в контекст, високата средна класа в САЩ успява да спести средно 2 милиона преди пенсия по данни на Федералния резерв. Или с други думи, всички те са представителите на най-високата икономическа класа в Америка.

Сред другите номинации на Тръмп се отличава ръководителят на Департамента по защита на околната среда Скот Прюит – главен прокурор на Оклахома, който е върл противник на мерките против природния газ и петрола и има причина за това – основен спонсор на кампаниите му е енергийният гигант Devon.

Най-големият спонсор на политическите кампании на номинацията за шеф на ЦРУ Майк Помпео пък е Koch Industries – друг символ на статуквото и купените политици, като само за изборната 2016 г. братята Кох са инвестирали $900 милиона в подкрепа на политически кампании.

До момента дори не е оповестена цялата администрация на Тръмп, но от имената, които вече са обявени, е ясно, че това са представители на най-висшата прослойка на американското общество, които също така са обвързани с корпоративни и частни интереси, които предопределят политическите им виждания. Обещанията за пресушаване на блатото са като всички останали обещания на Доналд Тръмп – лъжи, неподплатени с действия. Напротив, “блатото” си е много добре и, изглежда, ще се разраства.

*Снимка REUTERS/Mike Segar

SHARE