SHARE

Microsoft хвана хакерска кампания, насочена към демократичните институции преди изборите за Европейски съюз тази година, организирана от група, за която се смята, че е спонсорирана от руското правителство.

Атаките са насочени към служители на политически кампании, както и към мозъчни тръстове и организации с нестопанска цел, работещи по теми, свързани с демокрацията и избирателния интегритет.

Сред тях са Германският съвет за външни отношения, Институт „Аспен“ в Европа и Германският фонд „Маршал“.

Microsoft твърди, че е убедена, че кампанията произхожда от хакерската група, за която Великобритания обяви, че е спонсорирана от руската държава.

Хакерите са хванати да създават фалшиви имейли, които биха насърчили жертвите да посетят заразен URL адрес, където нападателите могат да получат достъп до идентификационните данни на служителите и да доставят злонамерен софтуер.

Това е същият подход, който е бил използван за насочване към Националния комитет на Демократическата партия преди президентските избори в САЩ през 2016 г.

Изборите за Европейския парламент трябва да се проведат в държавите – членки на ЕС, през май.

Президентът на Германския фонд „Маршал“ Карен Донфрид каза: „С европейските парламентарни избори тази пролет и американските президентски избори следващата година е по-важно от всякога да сме бдителни, за да защитим демокрациите си от чуждестранна намеса, включително онлайн.“

Говорител на Германския фонд „Маршал“ заяви пред Sky News, че нейните системи не са били компрометирани от атаките.

Microsoft заяви, че в резултат на новата хакерска кампания тя разширява броя на страните, в които се предлага услугата AccountGuard – програма за сигурност, която защитава политическите кампании от хакване.

През последните години има засилване на вниманието по тези въпроси и това е резултат, според твърдения, на намеса във външните демократични процеси от страна руската държава чрез използване на киберинструментите.

През януари 2017 г. американските разузнавателни служби установиха, че руският президент Владимир Путин е заповядал хакерска кампания и други тайни операции, за да повлияе на президентски избори в полза на Доналд Тръмп.

Като част от хакерската кампания руската група открадна имейли както от демократите, така и от републиканците, но реши да разпространи само имейлите на демократите, за да променят изборите.

Въпреки че Доналд Тръмп спечели изборите, разузнавателните агенции заявиха, че няма доказателства, че това е резултат от руската кампания за влияние.

Подобна е ситуацията и по отношение на потенциалната намеса на Русия в референдума във Великобритания за напускане на ЕС.

Тази седмица парламентарното разследване на дезинформацията призова правителството да разследва предполагаемите руски опити да повлияе на референдума за Brexit.

Членовете на комисията изразиха мнение, че макар правителството „да е много готово да приеме доказателствата за руската намеса в случая „Скрипал „, то с „нежелание приема доказателства“ за същата дейност, която оказва влияние върху гласуването на Brexit, поради политическите последици от референдума, повлияни от чужда намеси.

Подобно на доклада на американското разузнаване, британското правителство заяви, че „не е виждало доказателства за успешно използване на дезинформация от чуждестранни участници, включително Русия, за да повлияе на демократичните процеси в Обединеното кралство“, въпреки че признава, че се провеждат кампании за дезинформация.

Комисията критикува описанието на липсата на доказателства за „успешна намеса“, тъй като в него се казва, че терминът „успешен“ е невъзможно да се определи в ретроспекция.

Източник: Sky News

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.