SHARE

Пред формирането на коалиционно правителство в Германия остава единствено членовете на социалдемократите да одобрят споразумението с Меркел.

И още преди това германският канцлер вече съобщи първите си шест номинации за министри. Ходът показва, че се опитва да се съобрази с по-консервативното крило на партията ѝ ХДС (Християндемократичен съюз), или поне така може да се тълкува постът на Йенс Шпан като министър на здравеопазването. Шпан е зам.-председател на ХДС и един от най-суровите критици на Меркел и политиката ѝ в последните години.

Досега той заемаше поста заместник финансов министър, като се счита и за неофициален говорител на консервативното крило на партията на Меркел. Анализатори тълкуват решението на Меркел като сигнал към консервативното крило на партията.

Меркел определи Шпан като „изключително квалифициран“, а здравните реформи според нея са с основен приоритет.

„С този екип ще сме способни да се борим с предизвикателствата на бъдещето“, заяви тя.

Другата ѝ номинация е Петер Алтмайер за министър на икономиката, който досега бе началник-кабинет на канцлера.

Юлия Кльокнер – която също е от консервативното крило, ще отговаря за селското стопанство.

Министър на образованието ще бъде Аня Карличек – източногерманка с изключително скромен опит в политиката и Бундестага.

Бившата заместник-министърка на здравеопазването Анет Видман Мауц ще заеме поста на министър, отговорен за интеграцията.

В областта на отбраната няма промяна, за нея ще отговаря Урсула фон дер Лайен.

Ролята на началник-кабинет на Меркел отива при Хелге Браун, която изигра ключова роля в координирането на политиките на Германия по време на бежанската криза през 2015 г.

Това е последният мандат на Меркел като канцлер, като за мястото вероятно ще се борят както Шпан, така и Анегрет Крамп-Каренбауер – подкрепена от Меркел за нов генерален секретар на ХДС. Каренбауер е умерено дясна и смятана за наследник на политиките на Меркел.

Решенията на Меркел бяха посрещнати умерено от партията, която смята, че канцлерът е била прекалено щедра с коалиционните си партньори, които въпреки че са спечелили 20,5% на изборите ще вземат финансовото, външното и трудовото министерство. Позиции, които все още чакаме партията, останала без лидер, след като Мартин Шулц подаде оставка, да бъдат запълнени.

Трите поста, както и дали правителството ще изглежда по този начин или не, ще научим следващата неделя, когато стане ясен вотът на членовете на социалдемократите за това дали ще има нова „голяма коалиция“.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.