SHARE

Бившият мениджър на кампанията на Тръмп Пол Манафорт днес ще се предаде на Департамента по правосъдие на САЩ, съобщават източници на CNN. Вторият обвинен днес е бизнес сътрудникът на Манафорт Рик Гейтс, дългогодишно негово протеже.

Изявлението идва, след като днес се очакваше разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за сътрудничество между Русия и кампанията на Тръмп да издаде заповед за първия си арест.

Предаването на Манафорт е индикация, че той не иска да бъде арестуван от властите публично.

Този петък бяха одобрени от голямо жури в столицата Вашингтон, окръг Колумбия, първите обвинителни актове по разследването, съобщи CNN, като информацията беше потвърдена от други медии.

Обвиненията са „закрити“ (sealed indictment), което означава, че Робърт Мълър може да ги открие и задържи обвиняемите, когато намери за удачно.

Мълър води разследването за сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия от месец май, след като президентът уволни директора на ФБР и след това в интервю за NBC заяви, че го е направил заради „онова нещо с Русия“.

Мълър има огромно участие в борбата с италианската мафия в Ню Йорк. Под негово ръководство се извършва и разследването срещу криминалния бос от фамилията Гамбино Джон Готи.

Пол Манафорт е бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп и впоследствие съветник по назначенията в президентската администрация. За него стана ясно, че е предлагал помощ на Владимир Путин за подкопаването на антируската опозиция в бившите социалистически републики, за което съобщи Associated Press.

Манафорт е подписал договор за консултантски услуги на стойност от 10 милиона долара на година с руския олигарх Олег Дерипаска през 2006 г. И впоследствие стана ясно, че не е регистрирал тези пари, а е длъжен да го направи според Акта за чуждестранни агенти в САЩ (FARA).

Манафорт напусна кампанията на Тръмп, след като стана ясно, че е бил лобист на редица диктатори и на олигарси, близки до Кремъл. Една от „звездите“ в портфолиото му е бившият украински президент Виктор Янукович, който бе свален след проевропейските протести в страната през 2013-2014 г. Манафорт е работил дълги години за него. Самият Янукович в момента се укрива в Русия.

Манафорт помогна на Янукович да бъде избран за президент на Украйна през 2010 г. и впоследствие представляваше интересите му пред Вашингтон, включително и по отношение промяната на курса на страната от ЕС към Русия.

Има множество други лица, които по един или друг начин са замесени. Като подробности може да научите тук – „Кремългейт“, всичко, което трябва да знаете за историята на века. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.