SHARE

Всички гледаме филми и сериали, в които, като стане дума за болно дете, и попадаме в нетипична болнична среда. Нетипична, защото е съобразена с факта, че там се лекуват деца. Тя е шарена, има приказни герои и кукли, рисунки и шарени тапети, кътове за игра, интерактивни занимания с образователна насоченост за тези, които им се налага да прекарат по-дълго време за своето лечение. Е, България ще има такова детско отделение, и то не къде да е, а именно в специализираната болница за спешно лечение “Пирогов”.

Фондация “Америка за България” стартира инициатива, чиято цел е да събере нужните средства и да реализира преобразяването на детските клиники в „Пирогов“ в място с една истински приятелска и приветлива среда, в която децата и младите хора ще се чувстват специални. Всичко започва от една лична история. Разказа я президентът на фондацията Нанси Шийлър: “Преди седем месеца попитах приятел: “Как беше уикендът?”, и неговият отговор ни доведе там, където сме днес. Дъщеря му се е разболяла и той я завел в „Пирогов“. Грижите от страна на сестрите и докторите били изключителни и, слава Богу, проблемите й се разминали. Но той каза, че изживяването й е било стресиращо не само защото е била болна, но и защото типичната болнична среда не е пригодена да доставя физически и визуален комфорт на децата.”

Така частната фондация, която наскоро обяви своето мото, а именно – “Американският оптимизъм среща българския потенциал”, оптимистично се захваща да стартира инициатива, която да бъде успешен модел за сътрудничество в името на социално значими каузи между неправителствените организации, отговорния бизнес, медиите, отделни личности и гражданите. “Малките герои” ще надгради ремонта в детските клиники на “Пирогов”, който вече тече и който е финансиран от държавата. Важно е да се уточни, че целта на инициативата е да се събере допълнително финансиране, като “Америка за България” е не само двигателят и основен координатор на тези общи усилия, но осигурява и значителна част от него. На този етап останалите партньори са: ИКЕА, „АстраЗенека“, УниКредит БулБанк, Академия „Градът“, Tribal Worldwide Sofia и LHSA+DP, Ню Йорк. Кампанията е отворена да се разраства с всички, които изявят желание да се включат.

Посредством тази инициатива отличната клинична репутация на болница Пирогов ще бъде допълнена от една топла, приветлива и стимулираща среда за всички участващи във възстановителния и лечебен процес”, каза Ерик Рубин, посланик на САЩ в България.

“Малките герои” са вид продължение на друга инициатива на Фондация “Америка за България”, адресирана към деца – Детски научен център „Музейко“. Именно там и бе даден стартът на инициативата. Музеят е едно от “любимите деца” на световноизвестния архитект Лий Сколник, чието архитектурно бюро LHSA+DP ще работи pro bono по проекта за преобразяването на интериорната среда в детските клиники на “Пирогов”. Изключителният му опит се допълва от последната му задача – участието му в изграждането на голяма детска болница в Ню Йорк.

“Това, което ще се опитаме да създадем, е една среда, която да бъде изключително стимулираща за децата, да мотивира тяхното вдъхновение, да има силен образователен компонент и да носи много радост. Редица проучвания показват, че когато в една детска болница, педиатрична клиника или отделение се изгради среда, която е цветна и красива, разпалва въображението, тя разсейва децата от факта, че са болни. Подобна среда помага за тяхното по-бързо оздравяване, намалява смъртността, продължителността на болничния престой и необходимостта от прием на болкоуспокояващи. Съществуват научни доказателства в подкрепа на това”, сподели Лий Сколник.

Интересно предизвикателство отправя инициативата. Фондация „Америка за България“ и Академия „Градът“ стартираха конкурс „Малките герои“ за идейни проекти за модерните интериорни пространства в детско отделение на болница „Пирогов“. Конкурсът е адресиран към студенти (възпитаници на български и чуждестранни университети) и млади професионалисти в областта на архитектурата и строителството, интериорния дизайн, художници, дизайнери, психолози, социални работници, педагози. Проектите могат да бъдат разработени индивидуално или в екип. Участващите в конкурса проекти имат шанс да бъдат реализирани в рамките на инициативата, като по този начин каузата се разраства и чрез възможността, която ще получат младите професионалисти да работят заедно с водещите дизайнери, които ще реализират проекта.

Освен да направи детското отделение на „Пирогов“ по-подходящо за престой на деца идеята на целия проект на Фондация “Америка за България” е той да бъде пример за това как могат да си сътрудничат различни организации, за да може концепцията да се разрасне и други да се вдъхновят и да променят средата на други болници или пък да приложат този модел за други социално отговорни каузи.

“Ние с удоволствие ще работим заедно с настоящите партньори и ще търсим нови корпоративни и неправителствени съмишленици. Вярвам, че дарителството и състрадателността са част от ДНК-то на българите. И този проект ще бъде реализиран, защото здравите деца имат много мечти, а болните имат само една мечта – те искат да оздравеят. Така че нека всички заедно, обединени, да дадем цялата палитра и спектър от мечтите на нашите деца”, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на „АстраЗенека“ за България.

“Малките герои” стартира официално на 21 февруари и се очаква цялата кампания да приключи през септември.

“Чрез тази инициатива ще се създаде антистресова среда за всички деца. Това ще бъде полезно както за малките пациенти, така и за техните родители. В „Пирогов“ се намират уникални за страната медицински звена като секцията по детска хирургия, детска неврохирургия, детска урологична и детска травматологична клиники. Поради това проектът е изключително важен.”, е оценката на проф. д-р Асен Балтов, новият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

На събитието, отбелязало началото на инициативата в “Музейко”, присъстваха още Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк; Тео Муратидис, управител на ИКЕА в България; Йордан Жечев, изпълнителен директор на Tribal Worldwide Sofia, и Камен Кръстев, Академия „Градът“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.