SHARE

На общо събрание на двете камари на френския конгрес президентът Еманюел Макрон изложи своята визия за петгодишния си мандат. На нея той постави акцент върху това, че Европа е „изгубила своя път“ през последните 10 години заради разрасналата се бюрокрация и надигналия се от нея скептицизъм към проекта. Поради това континентът се нуждае от „ново поколение лидери“, които да реформират Европейския съюз.

Представяме фрагмента от речта на френския президент, в която той говори за Европейския съюз.

„Имаме нужда от една силна Европа. Но в момента тя е слаба. Европа, това сме ние. Това е един проект на мира, на свободата, на прогреса, който се мисли и изгражда от поколенията, които са живели във война. И днес като че искаме да забравим всичко това. Отговорът, някои биха казали, предвид  разделенията, предвид Брекзит, е в известна степен да изоставим да неглижираме Европа. Да се неглижира Европа е в някаква степен да изоставим историята си и да принизим Франция.

Европейската структура е уязвима заради бюрокрацията. Вярвам силно в Европа, но не намирам скептицизма за безпочвен, затова ви предлагам да погледнем обективно на нещата, да излезнем от тиранията на графиците. На едно ново поколение лидери се пада да преоткрият европейската идея в корените ѝ, която е политика в своята есенция.

 

Онези държави, за които Европа не е просто пазар, а пространство, определена идея за стойността на човека, трябва отново да се заловят  с решителен проект и да се организират подобаващо.

Това се прави с цената на един безкомпромисен анализ на настоящото функциониране. Имаме за задача ежедневно да го правим. Аз поставих началото, но това не е достатъчно – Франция трябва да поеме инициативата. Да работи активно с канцлерс на Германия. Оттук до края на годината на тази основа навсякъде в Европа ще организираме демократични конвенции, за да преосновем Европа върху този политически проект, върху тези амбиции, които обединяват хората.

След това всеки има свободата дали да участва или не, но мина времето за кърпене на ситуацията. Трябва да намерим отново онова първо вдъхновение за европейския ангажимент.“

 

Произнасянето на речта във Версайския дворец не е безпрецедентно, но критиците на Макрон го обвиниха в „имперско“ или „бонапартистко“ поведение, тъй като обикновенно не се използва дворецът за програмната реч на президента – знак, че след парламентарните избори, на които новата му партия спечели абсолютно, превръщат Макрон в едноличната фигура с отговорност и контрол над политическите решения във Франция.

Три партии, включителното крайнолявата партия на Жан-Люк Меланшон, бойкотираха събитието, обвинявайки Макрон, че се отнася към властта като към „президентска монархия“.

По време на речта си Еманюел Макрон също така обяви, че ще опрости законодателния процес и проведе изборна реформа, с която ще намали броя на депутатите с 1/3, като в долната камара от 577 те станат на 385, а в Сената от  348 на 232.

Президентът също ще въдеде елемент на пропорционално представяне в избирателната система, за да могат да бъдат чути повече гласове на изборите.

Макрон потвърди, че ще проведе обещаните реформи в икономиката, трудовото законодателство, както и в правосъдието, където ще засили контрола на съдебната власт върху действията на министрите.

Снимка: Mikhail Svetlov/Getty Images

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.