SHARE

„Винаги съм имал връзка за пример с чуждестранните журналисти, стига те наистина да са журналисти. Russia Today и Sputnik са машини за влияние, които разпространяваха безочливи неистини за мен и заради това няма да отстъпя по това направление.”

Това заяви френският президент Еманюел Макрон пред Владимир Путин и журналисти, след като бе попитан защо на двете медии им бе отнет достъп до щаба на кампанията му по време на президентските избори във Франция, след като Макрон беше подложен на масирана атака с най-различни конспирации и жълти новини от руските медии.

Френският президент прие Владимир Путин на 300-та годишнина от първото посещение на руски владетел във Франция – цар Петър I. Срещата между двамата се проведе в двореца на френския „крал-слънце“ Луи XIV – Версай, където двамата отговориха на въпроси на журналисти.

“По отношение на Украйна мога да потвърдя, че на срещата ни на Г7 не изключихме ескалация [на санкциите срещу Русия], ако това е нужно. Моето желание е да няма ескалиране. В следващите няколко дни ще имаме дискусии в Нормандския формат [Германия, Франция, Русия и Украйна], заяви Макрон.

От своя страна Путин каза, че санкциите с нищо не допринасяли за разрешаването на конфликта и призова те да бъдат премахнати, тъй като били “ограничение на международната търговия”.

За Сирия абсолютният приоритет е борбата с тероризма, заяви Макрон, но уточни, че на второ място това е  демократичният преход, при който трябва да се съхрани сирийската държава. “Има две червени линии, които не бива да се прекрачват: използването на химическо оръжие и ограничаването на достъпа до хуманитарна помощ за населението.”

„Всяка употреба на химическо оръжие от режима на Асад ще бъде последвана от санкции и незабавен отговор от страна на Франция“, допълния френският президент.

От своя страна Путин обясни как нямал нищо общо с хакерските атаки по време на френските избори и пресата манипулирала. В деня преди вота на втори тур се появиха очернящи “течове”, зад които се твърди, че стои руска хакерска атака. След изборите стана ясно, че значителна част от изтеклата информация е фалшива.

Путин бе попитан и за отношенията си с Марин льо Пен и защо я е приел по време на френската президентска кампания в Моксва.

За Льо Пен това не бе първа визита. Тя си идва редовно в Москва”, отговори Путин, “това не означава, че сме се опитали да се намесим в изборите във Франция”. Марин льо Пен също така получи заем от 9 млн. евро от руска банка през 2017 г.

Двамта са обсъдили и състоянието с правата на човека в Русия, вкл. малтретирането на хора с различна сексуална ориентация в Чечня, в която от няколко месеца те биват арестувани и измъчвали с токови удари от властите под ръководството на верния на Путин Рамазан Кадиров.

Макрон призна, че двамата имат много разногласия, но реши да уважи годишнината от посещението на Петър I във Франция, тъй като е “необходимо да се говори с Русия, защото множество международни проблеми няма да бъдат разрешени без тежки преговори с тях”. “Ще бъда настоятелен в разговорите си с Русия”, заяви Макрон в края на срещата на Г-7 тази събота, на която западните лидери обсъждаха нови мерки срещу Кремъл, ако ситуацията в Украйна не се подобри.

“Това бе първият ни обмен на мнения и на мен ми се струва, че той бе доста откровен”, заяви Макрон. “Говорихме за доста неща един на друг и аз казах какво мисля по ред теми. Някои от нещата, които му казах, няма да ви ги споделя, защото така е прието в дипломацията и политиката. Разбира се, между нас има теми, по които не се разбираме, но ние ги изговорихме и най-вече обсъждахме как да постигнем съвместни действия.

Длъжни сме да действаме заедно, защото ако не го правим, няма да можем да разрешим нито проблемите в Украйна, нито тези в Сирия. По отношение на правата на човека – говорихме за тях, споменахме определени случаи, но никому не помага, ако ги изговорим и публично.”

Снимка: Philippe Wojazer/AP

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.