SHARE

Руските държавни медии Russia Today и Sputnik няма да имат повече достъп до френския кандидат за президент Еманюел Макрон, нито до неговите събития. Причината е “системното и методическо публикуване на фалшиви новини и информация”, заяви говорител на Макрон пред в. Guardian.

Това се случва, след като се разпространи информация, че кампанията на Макрон е била подложена на хакерски атаки от Русия. Още на 23 април при първия тур на президентските избори на Russia Today й бе отказан достъп до изборния щаб на Еманюел Макрон.

И забраната тогава провокира реакция от руското външно министерство, което заяви, че това е “умишлена и явна дискриминация”.

На пропагандата срещу Макрон станахме свидетели и на родна почва, като веднага след победата му на първи тур проруските сайтове бяха активизирани – и заляха потока от информация със сексистки, ксенофобски и антиевропейски материали за него.

Еманюел Макрон има по-големи шансове от евроскептичната и финансирана от руски банки Марин льо Пен да се настани в Елисейския дворец след втория тур на 7 май, показват социологическите проучвания.

Като президент Макрон обещава да заема остра позиция срещу анексирането на Крим от Кремъл и да продължи политиката на санкции срещу Русия, докато Марин льо Пен иска санкциите да отпаднат.

*Колекцията от български и руски пропагандни материали срещу Макрон е събрана от Михаил Паргов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.