SHARE

Новият министър-председател на Франция се казва Едуар Филип, 46-годишният кмет на Хавър, но което е по-важно дългогодишен член на десните републиканци във Франция.

Новия премиер бе и един от привържениците на кандидатурата на силно проевропейския Ален Жупе, който достигна до втория тур на вътрешните избори в републиканската партия.

С този ход Макрон не просто се разграничава от витаещите критики, че той е наследник на социалистическия президент Оланд. Той е част от стратегията му да превземе както център-левия, така и център-десния политически спектър с неговото движение La République en Marche (което се казваше само En Marche! до края на президентските избори, но после бе добавено и намигването към десните републиканци).

Още от началото на неговата кампания Макрон привлече традиционната либерална партия MoDem, с чийто лидер настоящият френски президент сключи пакт да се явят заедно на изборите.

След това в листите на движението на Макрон за законодателните избори в страната, които ще се проведат на 11 и 18 юни, бяха привлечени немалко център-леви депутати от социалистическата партия.

Дори бившият социалистически премиер Манюел Валс заяви, че „Социалистическата партия е мъртва“ и даде подкрепата си за Макрон и La République en Marche. Медиите очакваха движението на Макрон да го обяви за свой кандидат, но засега кандидатурата му е отхвърлена, макар да не са обявени все още всички 577 кандидати.

Така Социалистическата партия остана маргинализирана – от центъра от движението на Макрон и от крайното ляво от движението на комуниста Жан-Люк Меланшон.

И след като Макрон асимилира либералите и привлече център-левите, с което е на път да унищожи една от двете традиционни френски партии, сега започва неговата кампания към дясното.

Новият премиер Едуар Филип и френският президент Еманюел Макрон

Не просто премиерът е републиканец, но и част от кандидат-депутатите на La République en Marche (от фр. „Републиката напред“) са от център-дясното.

Програмата на Макрон за данъчна реформа и либерализация на трудовото законодателство също е насочена към десния избирател.

Засега социологическите проучвания дават преднина на Макрон на настоящите законодателни избори – 29% En Marche, 20% републиканците, 20% Националния фронт, 14% за крайнолявата „Непокорна Франция“ на Меланшон и 7% за социалистите според проучване на Harris. Но кампанията за законодателните избори тепърва предстои.

Изборите във Франция са мажоритарни в два тура и е твърде възможно Макрон да получи нужното мнозинство, което ще му позволи да прокара реформите си и управлява без коалиция страната.

Но амбициите му, изглежда, далеч надминават битката за мнозинство, а обединяването на целия умерено ляв и десен електорат и изпращането в историята на двете традиционни партии, които единствени са управлявали Петата република.

 

SHARE