SHARE

Бившият лидер на Националния фронт във Франция Жан-Мари льо Пен бе заклемеймен от френското общество заради коментара си, че Холокостът е „детайл от историята“, а впоследствие за подобно подмятане бе изключен дори от партията си.

В България историята е друга – тук за земестник-министър на регионалното развитие се назначава Павел Тенев, който преди 9 г. позира с хитлеристки поздрав край восъчни фигури на нацисти в музея „Гревен“ в Париж.

Впоследствие вицепремиерът Валери Симеонов защити своя съратник.

„Несериозни работи. Нямам фейсбук, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим – че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости.“, коментира той пред „Сега“. Малко по-късно Симеонов сам се обажда на вестника и допълва, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера „Бухенвалд“. „Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там… Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село“, заяви Валери Симеонов.

Тази история вдъхнови нашия графичен дизайнер Иван Червенков да направи колажи. Те обаче не целят да възбудят смях – те цялят да разобличат най-грозния, антидемократичен акт на българско правителство от началото на демократичния преход.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.