SHARE

Адвокатите на разследвания бивш съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп са прекратили обмена на информация с адвокатите на Доналд Тръмп. Знак, че Майкъл Флин е готов да си сътрудничи с разследването за сътрудничество между Русия и президента на САЩ, съобщи New York Times, позовавайки се на свои източници, близки до разследването.

В американското правораздаване е обичайна практика адвокатите на свързани с едно разследване клиенти да споделят информация един на друг, съобщава изданието. Тази практика е била прекратена, което означава, че според защитата на Флин оттук насетне споделяне на информация може да представлява конфликт на интереси.

„Противоречи на етичните правила, когато един клиент си сътрудничи с прокурорите, а друг все още е под разследване. Прекратяването на комуникацията само по себе си не означава, че г-н Флин вече сътрудничи на г-н Мълър [специалния прокурор, водещ разследването]. Някои адвокати се отказват от споделянето на информация, когато започнат преговорите с прокурорите. А понякога тези преговори пропадат“, уточнява изданието.

Въпреки това адвокатите на Тръмп са останали с впечатлението, че Майкъл Флин и синът му, който също е разследван, най-малкото са започнали да обсъждат сътрудничество с Робърт Мълър.

Генерал Майкъл Флин беше съветник по националната сигурност на президента Тръмп. Бе уволнен, тъй като стана ясно, че е провел пет телефонни разговора в рамките на 24 часа с руския посланик Кисляк относно американските санкции срещу Кремъл, а впоследствие публично и многократно излъга, че такива разговори не са се случвали.

Майкъл Флин също така присъства на галавечеря, организирана от медийния рупор на режима в Русия Russia Today, на която той седи до Владимир Путин. За тази вечеря на Флин е била платена сумата от 45 000 щ.д. „Дребната“ подробност е, че на бивш военен като Флин е забранено да получава пари  от чужди правителства без разрешение от Департамента по отбрана. А такова позволение бившият генерал не е искал. Това е престъпление, за което последният може да бъде лишен от свобода.

След като напуска армията, Флин и синът му основават лобистка фирма, която наскоро се разбра, че се е съгласила да „изнесе“ укриващия се в САЩ Фетхула Гюлен – обвиняван от Ердоган за неуспешния опит за преврат от 2016 г. Двамата работят заедно и за кампанията на Доналд Тръмп.

Нерегистрираната лобистка дейност на сем. Флин с Турция и Русия се смята, че е използвана от Робърт Мълър да окаже натиск над Флин да започне да си сътрудничи с властите. Особено използвайки факта, че синът му също е замесен в разследваните дела, а при евентуална сделка може да избегне най-строгите последици на закона.

На 30 октомври Мълър повдигна обвинение на бившия мениджър на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и на неговия съветник Ричард Гейтс, като първото обвинение е „конспирация срещу Съединените щати“, макар все още прокуратурата да не е разкрила как конспирацията е извършена. За сметка на това друг от служителите на кампанията на Тръмп – Джордж Пападопулос, вече се призна за виновен в лъжесвидетелстване и си сътрудничи с прокуратурата.

Очевидно Робърт Мълър иска някой от високопоставените членове на кампанията като Манафорт и Флин да потвърдят за сътрудничеството с Кремъл.

Робърт Мълър също така започва серията си на интервюта с работещите в Белия дом и близки на Тръмп – според експерти това означава, че разследването навлиза в своя заключителен етап, а агресивните тактики на Мълър са индикация, че той се е прицелил най-високо.

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat