SHARE

Прокремълската дезинформационна кампания не се цели само в Украйна и Балтийските страни. Германия също посрещна атаки, защото Берлин поддържаше икономическите санкции, свързани с военната намеса на Русия в Украйна. Нидерландия също стана свидетел на това как организираната дезинформация повлия на резултата на референдума за визова либерализация с Украйна. Прокремълските тролове са също ангажирани при референдума на Великобритания за излизане от ЕС като подкрепят напускането на страната. Докато Европейският съюз се опитва да намери решение за безпрецедентната миграционна вълна, атмосферата в много европейски страна е отровена от дезинформация. Така, руската пропаганда се превърна в риск за сигурността на Европейския съюз. Това е и темата на проведения от АЛДЕ семинар „Лъжите на Кремъл“, в който участие ще вземат експерти по руската пропаганда и лидерът на либералите в Европейския парламент – Ги Верховстад. От Терминал 3 ще отразим семинара, а видео от него може да гледате на следния адрес:

https://alde.livecasts.eu/kremlins-lies/program

Ги Верховстад: Интернет, социалните медии и смартфоните станаха средство за информиране и организиране на хората. Но тези средства могат да бъдат използвани и за дезинформация. Пропагандата се превърна в средство за разделяне на народите и всяване на страх в населението.
Русия използва над милиард евро за онлайн медии, които да създават дезинформация – напр. медията Спутник съществува на над 30 езика. Разбира се, дезинформацията не се използва ексклузивно от Русия, но тази от нейна страна представлява най-голяма заплаха за сигурността на ЕС.
За да се преборим с дезинформацията, отговорът не е Европейският съюз да създаде собствена пропаганда, а да защитим свободната и обективна преса, да подсилим средствата за правна защита и системно да разобличаваме пропагандните издания.
В настоящия семинар ще ви представим както лъжите на Кремъл, така и стратегия за справянето с нея.

Джил Спортман, началник на Източния СТРАТКОМ към Европейската служба за външна дейност:

Източният СТРАТКОМ е изграден специално, за да контрира руската пропаганда към Европейския съюз.

Екипът се опитва да информира какво Европейският съюз е и какви са ползите от него, тъй като се е създало впечатлението в източните ни съседи, че Европейския съюз е колониален проект, който се опитва да влияе върху суверенитета на държавите.

Изключително важно е да бъдат подкрепяни също така медиите в региона и особено да има акуратна информация на руски език.

Но третата и най-важна стъпка е, да се идентифицират агентите на пропагандата. Имаме доста богата база данни за това какви са тенденциите в пропагандата и кои са основните теми, с които тя се занимава.

Кои са основните техники на дезинформация? Разглеждаме както невярната информация – пропагандата, така и историите, които са частично верни. Важно е да се обръща повече внимание на историите, които съдържат частица истина, защото те най-успешно подменят реалността.

Най-честите техники за дезинформация:

Историческа ревизия – напр. НАТО обеща, че няма да се разширява на Изток.

Конспиративни теории – напр. за терористичните атаки в Брюксел и в Париж. Първо се говореше, че те не са станали, а после историята бе, че са станали, но ги е организирала НАТО, ЕС, Мосад, ЦРУ и т.н.

Отрицание – напр. нямаше руски войници в Украйна

Заплахи – напр. че Русия ще нападне балтийските държави и Полша и е готова да използва ядрения си арсенал

Измислици – постоянни атентати в Европа от бежанци

Лъжи – напр. че в Балтийските държави има концентрационни лагери за руснаци

Основни стилове в пропагандата:

Пасивно-агресивният стил – Русия е жертва. По време на Евровизия напр. Русия е загубила от фашистка песен, а сега Европейското първенство доказва, че светът е срещу руснаците.

Нападателен стил – Европа легализира педофилията, скотоложството, инцеста, а малките европейчета носят свастики и си лягат с кукли на Хитлер.

През последно време виждаме засилена атака срещу Европейския съюз и държавите-членки.

Например пропагандния случай с Лиса в Германия, който доведе хиляди протестиращи по улиците. В Нидерландия холандците бяха залети с измислени терористични нападения преди вота за визова либерализация с Украйна. В Австрия, се твърди, че президентските избори са били опорочени. В Украйна ЕС подкрепял създаването на фашистки режим.

Основен източник на пропагандата е Russia Today, но съществуват множество регионални медийни проксита, включително в национални телевизии съществуват предавания, които осъществяват руска пропаганда.

Ако погледнете руската военна доктрина за последните години ще установите, че Русия е във война с неконвенционални средства – хибридна война. Тя се осъществява от медиите, от  руски тинк-танкове, които създават идеологически послания и на последно място от троловете, които се ангажират директно с масата.

Това не е дезинформационна война, обаче. Защото ЕС не използва подобни средства. Целта на Съюза е да информира, на Кремъл е да дезинформира.

Руската пропаганда цели да създаде среда на недоверие и разделение, която да блокира възможността за взимане на решения.

И на последно място, дезинформацията усложнява изключително много способността на европейските лидери да си сътрудничат с Русия.

Стефан Доберт – редактор на немското издание Die Zeit:

Случаят Лиса в Германия

В началото на тази година когато се водеше дебатът за приетите от Германия бежанци се случиха и сексуалните нападения в Кьолн.

В тази обстановка, на 11 януари се случи най-голямата дезинформационна кампания в Германия.

Първи етап: Разпространение
Руският Канал 1 проведе интервю с непълнолетното момиче Лиса, която твърди, че трима бежанци са я изнасилвали в продължение на 13 часа.

Тази новина започва да се разпространява по медията Спутник и във фейсбук. След това започва разпространяването ѝ по всякакви прокси медии.

Немската полиция отрича всички твърдения и казва, че случаят е измислен.

Втори етап: Натиск

На 24 януари започва вторият етап на пропагандата кампания. Събират се общо 10 хиляди души по всички градове в Германия, които започват да протестират срещу Меркел, ЕС и бежанската политика.

На 26 януари Сергей Лавров, външният министър на Русия, направи изявление, че немските институции покриват случая с Лиса. Тогава пропагандата принуди Меркел да даде изявление и така тя бе замесена в случая.

В заключение, обаче, историята е добър пример за това, че руската пропаганда има лимити, защото бе видно за обикновения немски гражданин, че историята е измислица. Въпреки това се създаде разделение в обществото и се създаде недоверие в сериозните медии и немски институции.

От друга страна, броят на бежанците от Русия към Германия също се е удвоил. През април и май от Русия – и особено от Чечня – идват средно по 1‘200 – 1‘300 бежанци. Някои хора си мислят, че е възможно това също да е част от стратегията на Путин, с която той ще внедри бежанци в Германия.

Бен Нимо – Иститут за държавничество в Обединеното кралство

Защита от дезинформацията

Има четири начина, по които се осъществява дезинформацията.

Отрицание – всеки, които се занимава с Русия бива нападнат. Платените сте от Сорос, русофоби сте и т.н. Това е най-лесния начин троловете да ви нападнат

Объркване – правителствени сайтове и медии публикуват невярна информация, която в последствие се използва като официален източник.

Сменяне на темата – „Ами какво стана с Косово?“. Ако започнете да говорите за Украйна, тролът ще ви напомни, че САЩ са биели негрите.

Всяване на страх – „Европейските санкции удрят ЕС много по-тежко, от колкото Русия“, или случаите, в които руските държавници са използвали ядрена реторика.

По време на Шотландския референдум, напр., преди да бъдат публикувани първите резултати излезе новина в РИА-Новости, която се позовава на официални руски наблюдатели със следното съобщение: Шотландския референдум не отговаря на международните стандарти за провеждане на избори. Новината, обаче, излиза в момент на глад за новини, тъй като все още няма никакви резултати. Така, тя бива препубликувана от Guardian, Daily Mail, Huffington Post, Newsweek и т.н.

След това започна кампания за провеждане на нов референдум, която бе внесена в шотландския парламент и бе подписана от „независими международни наблюдатели“.

По този начин, дезинформацията навлиза в информационното пространство. Наистина независимите медии сами могат да се защитават от пропагандата, защото не е в техен интерес те да се заместват в дезинформацията. За това е важно да се гарантира независимостта на медиите и те да изградят механизми, с които сами да се защитават от разпространението на пропаганда.

Изключително добър пример за успешна кампания на медиите срещу пропагандата намираме в Швеция. Медията „Спутник“ открива своето шведско онлайн издание. В този момент, всички независими медии в Швеция започват да говорят за Спутник като руска пропаганда и се отказват да използват „Спутник“ за достоверен източник. Така, влиянието на Спутник е минимално в страната и след по-малко от година шведската версия на Спутник спира да съществува. За цялото си съществуване, медията е събрала 351 последователи в Туитър.

Правителствата не са тези, които разкриват руската пропаганда. Напротив това са европейските журналисти, които се борят с нея като Джесика Аро.

Миналата година, медийният регулатор на Великобритания – Офком – установил, че Russia Today системно нарушава принципите за безпристрастност на журналистиката. Това се случва след шестмесечно разследване от регулатора и RT е обвинена в конкретни разпоредби от етичния кодекс на Офком.

В Обединеното кралство съществува правна система, която налага журналистически стандарти. Разбира се, може да се води дебат как регулаторът да не упражнява натиск върху свободната преса, но силното законодателство е в основата на борбата с пропагандата.

Джейкъб Джанда – ръководител на програмaта Kremlin Watch

Какво могат да направят правителствата, които искат да се борят с дезинформацията. ето техниките, които смятаме, че са полезни за справяне с пропагандата. Това са 50 мерки, които са разпределени в четири категории.

На първо място, официалното признаване в стратегическите документи, че кремълската дезинформация е основна заплаха за националната сигурност.

На второ място, разобличаване на агентите на пропагандата. Разкриване на техните идеологически и финансови връзки с Кремъл.

На трето място, разобличаване на двигателите на пропагандата – създаване на списък с информационните сайтове, които разпространяват дезинформация и разкриване на техните собственици.

И на последно място, изграждане на защитни механизми в самото общество – на европейско и национално ниво и системното напомняне за заплахите от руската пропаганда.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.