SHARE

Марбея е едно от райските кътчета на земята – в края на миналата година обаче в него пропищяват полицейски сирени, а хеликоптери се спускат над курортния град. Улиците са затворени и над 100 полицаи от Guardia Civil щурмуват имения, яхти, голф игрища, футболния стадион, банка, та дори и водохранилището до града.

До обяд на 26 септември 2017 г. полицията е конфискувала 23 луксозни коли, стотици хиляди евро и 11 руснаци – включително и собственика на местния футболен клуб Александър Гринберг.

Следват и обвиненията: наркотрафик, фалшификации, рекет, автокражби, трафик на хора, измама, поръчкови убийства и т.н. и т.н. Списъкът е дълъг, но най-голямото обвинение е – участие в организирана престъпна група – руската „Солнцевская братва“ – смятана за най-богатата мафия в света, изкарваща на година над 9 млрд. щ.д. Мафията е водена от потайния бос Семион Могилевич, дълги години стоял редом до Бин Ладен в списъка на 10-те най-търсени престъпници на ФБР.

Сред задържаните по време на ареста в Марбея е и един от най-доверените хора на Могилевич – Арнолд „Спиваковски“ Там.

Освен всички други престъпления, които извършва руската „Солнцевская“, в едно се смята, че тя няма достигане от своите конкуренти – прането на пари.

Това се крие и зад акцията на испанската прокуратура на този ден – тя залавя как руските мафиоти са изпрали над 30 млн. евро през футболния клуб „Марбея“.

Това е причината испанският прокурор Хосе Гринда да е на място при акцията.

Днес го наричат „испанският Робърт Мълър„, но Гринда отдавна e легендарен за акциите си срещу руската мафия. 

През 2016 г. Хосе Гринда и колегата му Хуан Каррау издействаха международна заповед за задържането на 12 руснаци, сред които представители на руското управление и хора от обкръжението на Владимир Путин.

Гринда е по следите на руската мафия от десетилетие. Различни акции, „Ависпа“ (2005-2007) и „Тройка“ (2008-2009), водят до задържането на повече от 60 заподозрени в организирана престъпна група за убийства, трафик на оръжия и дрога, рекет, подправяне на документи и пране на пари.

Сред арестуваните е и Генадий Петров, бос на Малишевската мафия, който според разследващия прокурор Хосе Гринда има връзки с Кремъл, руските разузнавателни служби, Банка Россия и „Газпром“.

След разкритията, направени по операции „Ависпа“ и „Тройка“, на 29 май 2015 г. испанската прокуратура повдига обвинение на 27 души.

Делото е толкова мащабно, че една от вероятните хипотези за убийството на Александър Литвиненко (убит чрез отравяне с полоний през 2006г. в Лондон) е, че той е искал да окаже съдействие на испанските власти за уличаването на руската мафия. 

Миналата година Гринда също така иска задържането и екстрадирането на руския олигарх Дмитрий Фирташ от Австрия – отново по обвинения за пране на пари. Когато испанските власти влизат в един от офисите му в Малага, те заварват един от адвокатите буквално да яде ценни документи, които впоследствие полицията трябва да извади от хранопровода му.

През 2010 г. той става известен и с доклад, в който определя Русия, Беларус и Чеченската република (част от Руската федерация) като „мафиотски държави“, което по негови думи означава, че „при тези държави не може да се направи разлика между действията на правителството и действията на организираната престъпност“. 

„Не казах това – отрича Гринда пред Мелиса Роси от Yahoo News. – Казах, че това е теорията на Литвиненко и когато руснаците го убиха, хората започнаха да вярват на думите му.“

Гринда има собствена теория за делата на руската мафия. „За разлика от терористите те не искат да унищожат политическата структура. Те искат да работят с нея – корумпирайки и ерозирайки я отвътре.“

Той непрестанно работи с властите в Италия, Франция и Германия, но не спира да се чуди защо получава „нулево“ съдействие от британските служби.

„Можем да правим това, което правим в Испания – тъй като не сме политически толкова значими за света. Тук го няма големия бизнес, който да ни се пречка“, казва той. И работата му дава резултат. „Вече най-големите мафиоти не се занимават с Испания.“

Попитан за приликите между него и специалния прокурор за връзките на Тръмп с Русия (и бивш директор на ФБР) Робърт Мълър, Гринда отговаря с насмешка. „Не, не съм испанският Робърт Мълър, но като Мълър имам страхотен екип.“

А на въпроса колко руски мафиоти сега се намират в Испания, неговият отговор е дори по-прост – „по-малко от преди“.

Текстът е основан на репортаж на Мелиса Роси за Yahoo News. 

Допълнителна информация на български за действията на испанската прокуратура срещу руската мафия може да намерите в „Кремълските легенди се оказаха истина“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.