SHARE

Кралица Елизабет II не обича обилното хранене и обикновено режимът ѝ на хранене се състои от едни и същи ястия. Два пъти в седмицата обаче главният готвач на двореца Марк Фланаган ѝ представя меню със специални предложения, от които кралицата избира какво да яде, предава Telegraph.

Един от бившите готвачи – Дарен Макгади, разказва  пред изданието за това как обикновено протича денят на кралицата по отношение на ястията и напитките.

Сутрин кралицата започва деня с черен чай, чист (без мляко или захар), съпроводен от няколко бисквити.

След това за закуска тя преминава на зърнени храни с мляко, като според готвачите тя има особен афинитет към марката Special K, но също така яде зърнените храни на Kellogg’s, Quaker Oats  и Weetabix – всички те гордо обозначават своите продукти с кралската инсигния, символ, че запасяват двора със своите продукти. Със зърненената храна Елизабет яде и плодове.

Друг път предпочита да закуси единствено с филийки с мармалад, чийто доставчик за двора е Wilkin & Sons. Трети път закуската ѝ е от бъркани яйца, пушена сьомга и трюфели.

Преди обед кралицата обича да пие любимия си коктейл от джин и аперативното вино Dubonnet (съотношение 1:2 в полза на аперитива) в чаша с много лед и резенче лимон.

За обяд кралицата яде само по едно ястие като риба със зеленчуци или пиле на грил със зеленчуци.

След това идва следобедният чай (традиционно за Англия чаеното време започнва ок. 18 ч.), придружен с английски сандвичи с месо и риба, както и изрязани филийки със сладко от малини (т.нар. jam pennies, които са с формата на монета).

За вечеря кралицата обича филе от телешко или еленско месо, както и фазан. Обикновенно ястието се поднася със сос от гъби, сметана и уиски. В неделните дни  тя обича да яде и добре изпечено месо.

Марките сосове, които се доставят за двора, са Heinz, HP Sauce и Lea & Perrins.

Десертът обикновено включва ягоди,  сладко или в зависимост от сезона бели праскови, събрани от оранжерията на двореца “Уиндзор”. Кралицата също така обожава шоколад – луксозни марки като Charbonnel et Walker, Bendicks и Prestat са отличени с кралската инсигния, но също така Елизабет обича продуктите на Nestlé и Cadbury.

И на последно място. Вечер кралицата  обича да завършва деня с чаша шампанско, но източници от двора уточняват пред Independent, че тя не е любител на вината.

Снимка Tim Graham/Getty Images