SHARE

Литва ще премахне всички паметници от столицата Вилнюс, останали от комунистическия режим, след като кметът на града обеща те да бъдат демонтирани заради лошото си състояние и поправени, а впоследствие остави въпроса отворен за това къде ще бъдат монтирани, но руското малцинство в страната смята, че те няма да бъдат никога повече върнати в настоящото им положение.

Властите съобщават, че премахването ще бъде приключено в следващите няколко седмици. Страната започва демонтирането на комунистическите символи още откакто обяви независимост през 1990 г., но във Вилнюс все още има паметници от съветската епоха.

Четирите оставащи статуи на войници от Червената армия, на работници, студенти и селяни на историческия Зелен мост на река Нерис са били издигнати през 1952 г.

Кметът на Вилнюс Ремиджиюс Симасиюс обеща тази година и тези статуи да бъдат демонтирани и ремонтирани поради лошото им състояние и корозията – което доведе до възмущение сред  политиците и обществениците с руски произход, които смятат, че паметниците трябва да бъдат запазени заради исторически и културни причини, съобщава Associated Press.

Засилената руска агресия и анексирането на украинския п-в Крим от страна на Русия засилиха призивите в страните от бившата комунистическа сфера на влияние да заличат символите на съветската окупация, припомня Associated Press.

Литвийските власти се притесняват ситуацията да не ексалира по подобие на размириците в съседна Естония преди осем години, когато властите преместиха паметник в чест на Червената армия, познат като Бронзовия войник. Решението доведе до два дни на размирици и обсада на естонското посолство в Москва.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.