SHARE

Макар основен акцент от срещата на върха в Брюксел да е предложението на британския премиер Тереза Мей за уреждане на статуса на гражданите на ЕС в Британия, то на Европейския съвет бе взето друго решение с далеч по-голямо значение.

Лидерите на държавите членки приеха най-голямата стъпка към европейска армия от създаването на ЕС насам. 

Може би най-важният фактор тук е, че инициатори на идеята са Германия, Франция, Италия и Испания, които целят да създадат задълбочено военно сътрудничество, в коeто всяка страна ще може сама да реши дали да участва. Самата Германия заедно с Чехия и Румъния също вече тихо изгражда европейска армия.

Бойко Борисов на няколко пъти коментира, че е привърженик на идеята, а вчера каза, че оптималното решение за Европа е да направи колективно членство на ЕС в НАТО, с което ще може да се оптимизират военните сили на съюза и задължението да се отделя 2% от БВП да стане общоевропейско.

Пред подобно решение стоят множество препятствия. От една страна, трябва да се намери решение за страните от ЕС, които не членуват в алианса, като Ирландия и Австрия. От друга, общо членство на ЕС в НАТО е изключително сериозна стъпка в интеграцията, срещу която може да има множество гласове против.

Ще имаме ясна представа как точно ще изглежда засиленото военно сътрудничество и докъде е готово да стигне  то наесен, когато проектът бъде обсъден с всички държави членки.

Френският президент Еманюел Макрон отбеляза обаче, че Франция и Германия са готови “да отидат още по-далеч”, като на 13 юли министрите на двете страни ще се срещнат в Париж, за да обсъдят какво точно означава това.

След подписването на споразумението канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че “това е пример за сфера, в която се придвижихме много бързо в последните няколко месеца и постигнахме значителен прогрес”, визирайки срещата в Братислава от миналата година и последвалата среща в Рим, на която лидерите на оставащите членки на ЕС постигнаха съгласие да засилят военното си сътрудничество.

Меркел също така увери, че целта не е да бъде изместен НАТО. “Всички отбелязаха днес, че общата отбрана не може да бъде в противовес на НАТО, а обратното – в сътрудничество с алианса. Въпреки това в ЕС има възможност да се интегрират много повече онези страни членки, които не са членове на НАТО.“

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи хода като “историческа стъпка” и увери, че всяка членка, която пожелае, ще може да се включи в плана, като критериите и задълженията по него ще бъдат готови до три месеца.

Другата голяма новина от срещата на Европейския съвет е предложението на Тереза Мей за уреждането на правата на гражданите, след като Британия напусне ЕС. 

Снимка: EMMANUEL DUNAND/AFP

Предложението на Мей е гражданите на ЕС, които са живели в продължение на пет години в Обединеното кралство,  да получат специален “статус на установени в Обединеното кралство” лица. С него те ще могат да останат  в страната и да имат достъп до здравните, образователните и други услуги. Ако предложението бъде прието, то 3,2 милиона граждани на ЕС ще получат такъв статус, като се предполага, че същите права ще бъдат дадени на британските граждани, живеещи в ЕС.

Всъщност предложението е поредната отстъпка, която британското правителство прави към Брюксел, въпреки антиимигрантските заявки на кабинета. Тези ходове на Мей почти единодушно се тълкуват като признак за изключително слабата позиция на Британия в преговорите. Меркел коментира предложението на Мей като “добро начало”, но има “много, много други въпроси и още много да се направи”.

Първата отстъпка от страна на Британия дойде, след като те приеха двете стъпки във преговорния процес.

Първата стъпка е “разводът”, в който ще се уреди бъдещето положение на гражданите, паричната сума, която Британия дължи на ЕС и въпроса с границите (вкл. тази между Северна Ирландия и Ейре).

Чак след като бъдат уредени тези въпроси, ще може да се премине към втората стъпка – бъдещо търговско споразумение. Това е изключително неблагоприятна позиция за кралството, тъй като означава, че те ще са уредили излизането си от единния пазар и митническия съюз на ЕС, без да знаят какви ще са им бъдещите отношения със съюза.

Едно търговско споразумение между Лондон и Брюксел може да отнеме години и макар през това време да е възможен “преходен период”, в който да се запази част от настоящите им търговски взаимоотношения, то не е ясно как точно ще изглежда този преход, а и той ще може да бъде прекратен по всяко време.

Основната новина от първия ден на срещата на лидерите на ЕС е, че съюзът продължава със своята възродена амбиция за промяна и засилване, а преговорите за Brexit вървят по начина, по който всички експерти предупреждаваха – в изключително неблагоприятни за кралството води.

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat