SHARE

Войната на думи между Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун достигна нови, опасни висоти, след като корейците обявиха, че обстрелването на САЩ е неизбежно.

В среднощен туит Доналд Тръмп, известен с навика си да поставя обидни прякори на съперниците си, прекръсти Ким от „господин Ракета“ (по Rocket Man на Elton John – бел. ред.) на „господин Малка Ракета“ (Little Rocket Man) и обеща, че последният няма да остане на власт още дълго.

Така последните седмици гротескни обиди кулминират в опасна и фундаментална смяна на позициите на двете страни. Ким вече открито заплашва да атакува САЩ, а Тръмп видимо се отказва от позицията си, че не търси смяна на режима в КНДР.

Междувременно Иран направи успешни изпитания на нова балистична ракета с обсег 2000 км, която може да удари Израел. Тръмп обвини Иран, че работи с КНДР и за пореден път намекна, че може да отмени ядреното споразумение с Техеран. Отваряйки втори много опасен фронт, Тръмп рискува допълнителни усложнения в Близкия изток, както и реалния рестарт на иранската ядрена програма.

Защо всичко това се случва сега?

„Параноичното психо има ядрени глави“… „Не, не Тръмп.“ Chappatte/Le Temps

Ядрената програма на Северна Корея не съществува от вчера, ескалацията от последните месеци явно е свързана с личността на американския президент. С откритите си заплахи Тръмп върши чудесна работа на Ким, който получава на тепсия достоверно доказателство, че страната му е под пряка военна опасност и така може да заеме по-силна позиция както вътрешнопропагандно, така и във външната политика. Иран също използва възможността, защото вижда слабост в американската администрация, която независимо от перченето на Тръмп просто няма реалистичен сценарий за война нито в Корея, нито в Близкия изток. Кампанията на Тръмп беше основана на идеята Америка да не се меси в световните проблеми без повод, което светът съвсем логично възприе като признание, че Америка вече не може и не иска да защитава интересите си.

Самият Тръмп видимо се намира в ситуация, която не разбира, и прибягва към единственото си познато оръжие – вербалната атака. За него наличието на външен враг също има краткосрочни плюсове.

За девет месеца при мнозинство в двете камари на Конгреса Тръмп не е успял да прекара нито един важен законопроект и в следващата седмица е вероятно да претърпи нов провал в опита за здравна реформа.

Опасността се крие в това, че е напълно възможно някой от играчите да прекали с провокациите и да започне истинска война.

Заглавна карикатура: Chappatte/The New York Times

SHARE
Доктор по математика от Станфордския университет.