SHARE

В 01.00 ч. на третия четвъртък от всеки ноември милиони бутилки Божоле Нуво поемат пътя си през спяща Франция към Париж и един от най-веселите и безгрижни ритуали на винения свят започва. Когато празникът за посрещането на младото френско вино приключи, светът ще е изпил над 65 милиона бутилки от него. Състезанието кой пръв ще разлее новата реколта е родило всевъзможни начини за транспорт до Париж: мотор, балон, хеликоптер, „Конкорд“, слон, бегачи и рикши.

На този ден всички празнуват раждането на новото вино. Само в региона на Божоле се провеждат около 120 фестивала! Най-известният – Les Sarmentelles – се провежда в столицата на Божолето, градчето Beaujeu, и трае пет дена, по време на които гостите се наслаждават на всевъзможни дегустации на вина и местни храни. Има и дегустационно състезание на 12-те вида Божоле, като победителят печели теглото си в Божоле-Вилаж. На първата вечер от фестивала се провежда факелно шествие в чест на стопаните, произвели виното. Фойерверки в полунощ обявяват идването на новото вино, което се пие до изгрев слънце.

Започнало като младото вино, с което местните винари празнували края на гроздобера, днес Божоле Нуво е пример за ултимативно успешен, не само винен, маркетинг.

Божоле е много повече от Нуво. От поне две години насам вината на региона са любими на последното поколение ресторантьори и собственици на винени барове в Париж и Лондон. В самото Божоле като че ли има сериозна концентрация на млади винари, ентусиазирани да покажат на света колко добър е техният регион.  Лично за мен вината от Божоле винаги са били много повече от Нуво.

И така, за какво става дума при това толкова противоречиво вино? Най-вече за забавление и пиене на вино без излишни утежнения и размишления, а какво по-хубаво от това в правилния момент? После, ако му позволите, Божолето ще ви даде и доста поводи за размишления и разсъждения.

Административно Божоле се числи към Бургундия, но неговите климат, почви и топография са коренно различни. За една година Божоле произвежда повече вино от цялата останала Бургундия – около 1 милиона хектолитра червено вино от един-единствен сорт – Gamay noir a jus blanc, или с една дума: гаме. Климатът е умерено-континентален със студени и сухи зими и топли лета със средиземноморско влияние. Почвеният състав е изключително разнообразен –  установени са 73 различни вида почви, – но преобладават двата типа:

– варовиково-глинени – в южната част, от които идват по-леки, ароматни вина за скорошна употреба;

– гранитни – в северната част, от която идват вината с потенциал за отлежаване.

Бере се на ръка заради технологията.

Във Франция всичко е въпрос на апелация, или КНП (контролирано наименование за произход), т.е. да знаеш от кои лозя точно идва гроздето, кой сорт/ове можеш да засадиш в тях, какво ти е разрешено да правиш с него на лозето и в избата, кога бутилираш, под какво име продаваш. Нищо сложно, само хубави неща идват от това. При Божоле трябва да се гледа не само коя е апелацията, но и какъв е стилът:

– Beaujolais Nouveau – Божоле Нуво – това е младото вино, което излиза на пазара през третия четвъртък на месец ноември и в най-добрата си форма е бутилирана свежест и лекота. Гроздето за него идва от географската апелация Божоле, т.е. от целия регион, но важна характеристика, която го отличава от всички останали стилове Божолета, е наименованието Nouveau! Решаваща тук е технологията – въглекисела, или полувъглекисела, мацерация. При нея целите чепки се прехвърлят в бетонови или стоманени, херметично затворени резервоари, като при това долните слоеве чепки – от 10 до 30% от цялото количество – биват смачкани от тези над тях и освободеният при това сок започва да ферментира. Отделящият се при това СО2 обгръща по-горните слоеве и в тях започва вътрешно клетъчен процес на ферментация, на който се дължат и типичните за Божоле Нуво аромати на зрели круши, банани и дъвка. Процесът трае съвсем кратко – около 4-5 дена, и след пресоване, стабилизиране и бутилиране виното е на пазара. Обемът на произведеното Божоле Нуво може да достигне до половината от годишния. Добре е да се консумира до настъпването на пролетта.

– Beaujolais – това вино не е Нуво, или младо, нищо че гроздето идва от същите лозя и излиза на пазара през пролетта. Най-голямата като обем апелация, половината от продукцията, гроздето за която може да идва от целия регион Божоле. Много плодово и леко вино, с малки разлики в ароматния профил, повече в посока червен плод и с не толкова отчетливи банани и бонбони дропс. Консумира се до края на годината.

– Beaujolais Village – това са хълмисти лозя, разположени в някоя от 38-те общини в региона, упоменати в закона. Ако едно Божоле Вилаж е само от лозята на едно населено място, може да носи името му. Тази апелация заема една четвърт от годишната продукция и също излиза на пазара през пролетта. По-дългата ферментация (до 10 дена) и отлежаване резултират в съвсем различни от Нуво вина – с аромати на червени плодове – малини, къпини – листа, шубрак, подправки. Божоле Вилаж би трябвало да се консумира в рамките на две години.

– Cru Beaujolais – най-високата в качествено отношение степен в Божоле, гроздето за която идва от едно от следните 10 крюта: St. Amour, Julienas, Chenas, Moilun-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Regnie, Brouilly, Cote de Brouilly. Това са десет градчета, чиито вина се отличават с високо качество и индивидуалност, поради което им е отредена собствена апелация. Излизат на пазара след година, с потенциал за отлежаване около 5 години и на етикетите им няма да видите изписано Божоле, а само собствената им апелация, например Appellation Julienas Controlee. Нямат нищо общо с това, което си представяте под Божоле – тъмни, мастилени цветове, богати парфюмено-подправъчни носове, в които се прокрадват благородни нотки на кожа и минерали (короната за всяко едно вино), изключително елегантни тела с наистина кадифени танини.

Ето го значи краткия справочник за това какво да гледате по етикетите при едно Божоле и като го видите, какво да очаквате от виното.

Друга важна грешка при Божолето е температурата. Червените вина у нас се сервират почти горещи, при Божолето обаче това може да е решаващо дали виното изобщо да става за пиене. Оптимални температури за сервиране на различните вина:

Beaujolais Nouveau – 12°C.

Beaujolais и Beaujolais-Villages – 13 – 14°C.

Beaujolais Crus (вината с имената) – средно 16°C, 15°C за едно- или двегодишно вино; 17°C – за три- до петгодишно вино.

Най-доброто за накрая: храната. Божолето е толкова добро с храна, и то с толкова различна, че няма да повярвате.

Beaujolais Nouveau: студени меса и деликатеси, морски дарове, картофен гратен с лук или рибен тартар. Във Франця Божолето се счита за идеалният партньор към goûtillon Beaujolais или mâchon lyonnais (лионска или божоле закуска), които включват шкембе, кървавица, andouillette (какво е това, виж тук) и наденичка.

Beaujolais и Beaujolais-Villages: барбекюта, рибни или зеленчукови терини, прясно козе сирене, салати, плодови салати с червени плодове (много добро!).

Beaujolais-Villages – пиле от Брес (има го вече и у нас), охлюви, козе сирене.

Beaujolais Crus – говеждо на грил, месни яхнии, телешки дроб, птици, агне, рибни терини, coq au vin, quenelles. Кръмбъл с червени плодове, сорбета, смокини във вино, орехова тарта.

Макар и да не влиза често в залата на винената слава, Божолето не е вино, което няма какво да ви каже. То ще ви го каже обаче по един нежен, чуруликащ начин, без да обсъжда прекалено задълбочени теми и избягвайки прекалено интелектуален речник, ще ви забавлява и разтоварва, без да изисква прекалено много от вас.

Гледайки повечето мъже около мен, това е основата на дългогодишна и удовлетворителна връзка, така че – наздраве!

SHARE
Яна Петкова е възпитаник на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust - и e засега единственият за България притежател на WSET Diploma. Член на дегустационния екип на списание "DiVino", един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант, винен съдия в дегустационни панели в България и чужбина (Италия, Великобритания, Румъния), блогър, ресторантьор - един от създателите и собствениците на СкараБар и Grape Central в София.