Кремъл ще търси по-конструктивни отношения с България – BGinTheNews, 17 – 23...

Кремъл ще търси по-конструктивни отношения с България – BGinTheNews, 17 – 23 ноември 2016 г.

SHARE

Москва продължава с реакциите си от избора на Румен Радев за президент. Росен Плевнелиев се среща с малтийския си колега Колейро Прека. България има едни от най-смъртоносните пътища в ЕС. Стилян Петров разкрива как е научил английски, а Георги Господинов спечели престижна награда за литература. 

Москва ще търси по-близки връзки с България и Молдова след президентските избори”, пише Еuronews, като се позовава на изявлението на помощникa на руския президент по въпросите на външната политика Юрий Ушаков, бивш посланик на Русия в САЩ.

„Разбира се, че очакваме да има някакви възможности за по-конструктивни отношения”, заяви той пред руските медии тази сряда. От Euronews коментират “че сигналът, че Кремъл се надява да стопли отношенията си със София и Кишинев, идва след скорошните президентски избори в двете източноевропейски страни”.

От изданието уточняват, че единствено молдовският победител Игор Додон е твърдял по време на кампанията, че интеграцията на Молдова към ЕС може да бъде заменена с членство в Евразийския икономически съюз.

Подобен коментар направи и председателят на горната камара в Русия Валентина Матвиенко пред руските медии. Според Матвиенко “изборите в САЩ, България и Молдова показват промяна в световната политика”.

Тя също така споменава, че провалът на споразуменията за свободна търговия ще засили интереса към Евразийския съюз и че от Москва ще следят с интерес изборите във Франция.

В малтийския Independent e отразена визитата на президента Росен Плевнелиев в Малта. Двамата лидери са поставили акцент върху търговията и ротационното председателство на Малта, което ще започне през януари 2017 г.

Основните теми, които са обсъждани, са били създаването на единен цифров пазар, пазара на енергетика, социалното включване и настоящата ситуация в Средиземноморския регион.

“Президент Колейро Прека заяви, че Малта и България се ползват от отлични дипломатически и политически отношения, както и от прекрасен лични отношения между двата народа. Туризмът между двете държави е съвършен пример за това, както и фактът, че в Малта съществува българска общност от 6000 души”, предава изданието.

Гръцкият бизнесмен Прокопис Маркис смята, че местенето в България преди три години е било най-доброто решение, което някога е взимал, предава Reuters

“Счетоводителят по образование затворил  провалящата се фирма за мебели в Гърция и започнал бизнес да помага на предприемачи да се местят в България, за да избягат от 29% данъчна ставка”, пише агенцията, като уточнява, че данъците в Гърция „се покачили, след като Атина въведе строги икономии като част от международен спасителен план“.

„Ние сме бомбардирани с данъци в Гърция, предприятията са унищожени“, казва Маркис от българския си офис.

„Дълговата криза, с която се сблъскаха Гърция и няколко други европейски страни, доведе до драстични съкращения на разходите и увеличаване на данъците, за да се подобрят държавните финанси. Но по-високите данъци наказаха предприятията, принуждавайки мнозина да затворят или да се преместят в държави с по-ниски данъци като България или Кипър, което помага на тези икономики, но подкопава възстановяването у дома.”

Броят на гръцките бизнеси със седалище в България, където ставката на корпоративния данък е само 10 на сто, се е повишил до 17 000 от 2000 през 2010 г., когато Гърция прие първия си спасителен план.

“България има най-смъртоносните пътища в ЕС”, предава EurActiv данни на Евростат. 

„България, Румъния и Латвия отчитат най-много смъртни случаи по пътищата на глава от населението в ЕС през 2015 г.“, предава медията. В година, когато броят на хората, убити от превозни средства в катастрофи, се е повишил за първи път от почти двадесет години.

Около десет души на 100 000 жители са били убити от превозни средства през миналата година в България според данни, публикувани днес от Евростат. Пътищата в България са най-смъртоносните и оглавяват списъка с най-много смъртни случаи в ЕС.

“Стилян Петров разкрива как е научил английски”, разкрива британският Mirror.

Всичко започва, когато Петров, току-що преместил се в „Селтик“, получава контузия. Тогава той не е говорил и дума английски и му е било трудно даже да обясни къде изпитва болки.

Виждайки как българинът се мъчи, охранителят Брайън Уилсън решава да направи нещо по въпроса и предлага на Петров той лично да го закара до дома му, вместо Петров да взима такси.

“Скоро това се превръща в ежедневие”, пише Mirror. Уилсън ще вземе Петров от тях и ще го води на тренировки, а после ще го връща обратно у дома – и по време на тези пътешествия те ще си говорят на английски.

Двамата започват от прости думи като „рамо“ и „крак“, но  след време Стилян Петров се научава да общува на английски.

“Винаги съм знаел, че трябва да науча езика, да се впиша в отбора, да бъда част от говоренето в съблекалнята. Защото, ако не покажеш усилия, ще те изритат”, казва благодарният български футболист.

Георги Господинов спечели престижната награда за литература Jan Michalski за 2016 г.  Журито реши да присъди приза на българския писател за романа му “Физика на тъгата” (Physique de la mélancolie). Наградата е била връчена в Швейцария заедно с паричен бонус от 50 000 швейцарски франка (46 000 евро).

“Физика на тъгата” е вторият роман на Георги Господинов, издаден през 2011 г. в България, в който се представят разкъсан на отделни епизоди наратив, в които се смесват множество истории и различни епохи”, пише Livres Hebdo, като описва, че действието  се развива както по време на комунизма, така и след него, а в същността си романът изследва човешкото битие.

SHARE