SHARE

Обществената поръчка за въвеждане на национална тол-система и електронна винетка в страната с прогнозна стойност от 200 млн. лева без ДДС и с възложител подчинената на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) определено се нарежда сред най-скандално провежданите в цялата и без това изпълнена с перипетии история на прехода. Поръчката започна още на 5 април миналата година, при това беше открита само 10 дни преди да влезе в сила новият Закон за обществените поръчки, така че се провежда по вече отменения закон. В момента поръчката за електронна тол-система и електронна винетка, изглежда, влезе в своята решителна фаза.

Избран бе изпълнител. Това е консорциум “Капш Трафик Солюшънс” (обединение на различни дъщерни фирми на австрийската фирма “Капш”) с подизпълнител една българска фирма – “ИТА Инженеринг” ООД, България – специализирана в телекомуникационни и информационни технологии, монтаж на цифрови телефонни централи, пожароизвестителни системи и т.н. Австрийският консорциум беше класиран на първо място, преди консорциум “Тол България” на три български фирми – “Телелинк” ЕАД, “Сиенсис” АД и “Сирма Солюшънс” АД. Водещият партньор в този български консорциум е безспорно „Телелинк“, основана от Спас Русев и Любомир Минчев, често свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Комисията на възложителя отвори само ценовите оферти на тези два участника. Останалите четири кандидата бях отстранени заради изтъкнати от комисията несъвършенства в техните технически предложения. Според запознати с подадените оферти с просто око и дори за неспециалистите е видно, че намерените „недостатъци“ при отстранените са абсолютно пресилени. Комисията е търсила буквално “под вола теле”, за да не отвори финансови предложения на другите участници. Причината може да бъде, защото има по-добра от тази на избрания изпълнител. „Телелинк“ от своя страна е дала напълно неконкурентна оферта, много близо до максимума от 200 млн., установен в прогнозната стойност. Така „Капш“ печели с около 150 млн. лева офертна цена.

Усещането за нагласеност в процедурата се засилва и от факта, че нито класираният на второ място „Телелинк“, нито другите, сочени за фаворити – БТК в консорциум с фирмата на хазартния бос Васил Божков – обжалват класирането. Жалби са подадени единствено от унгарско-българския консорциум на “Контракс” и “Ай-сел Глобал Солюшънс”, Унгария, както и от чешкия участник, „ТоллНет“.

Новината е, че възложителят, АПИ, се опитва да предопредели нещата в процедурата, като е поискал предварително изпълнение, за да сключи договор с австрийския консорциум, преди още да приключат всички производства по обжалване. „Терминал 3“ научи, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) единодушно е гласувала – със седем на нула гласа, на свое закрито заседание да допусне предварителното изпълнение. В най-скоро време ще бъде издаден акт, с който предварителното изпълнение ще бъде официално обявено. Определението, с което това ще стане, подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Парадоксално в случая е това, че австрийската компания „Капш“ никога не е изграждала сателитна тол-система, а само микровълнови такива. Също така изглежда никой в България не се притеснява, че в държавите от Европейския съюз, където „Капш“ са въвели микровълнов тол, а именно в Чехия и в Полша в момента се провеждат нови процедури за изграждане на сателитна тол-система, а това всъщност означава, че Капш нямат шансове да направят това. В нормалните държави просто изискват все пак някакъв опит, за да ти поверят такава важна поръчка. У нас очевидно това няма значение, след като възложителят и съставената от него комисия по поръчката не си задава въпроси относно референтните проекти, представени от „Телелинк“ и „Капш“, за да докажат техническата си способност да изградят системата. Същевременно участници, които според публично достъпни и лесно проверими данни са изградили националните тол-системи в други държави от Европейския съюз – Унгария („Ай-сел Глобал Солюшънс“) и сателитната тол-система в Словакия („ТоллНет“), са отстранени на съмнителни основания.

За изминалата година и половина АПИ натрупа огромен набор от извършени груби нарушения на административно-производствените правила. Така например на 29 декември 2016 година, точно между коледните и новогодишните празници, когато много от заетите, не само в България, но и в цяла Европа, ползват своите отпуски, възложителят реши за пореден път да рестартира поръчката и да обяви краен срок за подаване на оферти за… 5 януари 2017 г. Крайният срок, който съдържаше цели 3 (три) работни дни. Но това е нищо, АПИ би собствения си рекорд на 18 май 2017 г., когато удължи срока за подаване на оферти в процедурата със… 24 часа. На всичкото отгоре, след като бяха подадени жалби с искания за спиране на процедурата, АПИ не я спря веднага, както законът я задължава, а допусна офертите да бъдат подадени и чак след 3 дни спря процедурата. С подобни груби нарушения на самите принципи на ЗОП специалистите рядко се сблъскват.

Напомняме, че за подобни нарушения (дори не толкова груби) Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. В началото на юни 2014 г. комисията констатира, че България е нарушила правилата при провеждането на процедурата за избор на изпълнител на българския участък от газопровода „Южен поток“, провеждайки поръчката за строителство по време на коледните и новогодишните празници на 2013-2014 г.

SHARE