SHARE

„Чакаме повече доказателства, ако има такива, и към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломат или технически лица от Руската федерация. Имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания, и в същото време – ясно решение, че за една седмица ще бъде тук господин Коцев, тъй като на 8-и има една голяма изложба, която правим, на Светлин Русев в Москва.“

Това заяви Бойко Борисов на 30 март 2018 г., когато над 20 съюзници и партньори на Британия отзоваха руски дипломати по повод химическата атака в Солзбъри над Сергей Скрипал и дъщеря му, впоследствие довела до убийството на британски гражданин.

Макар още тогава британските служби да бяха категорични, че атаката е извършена с произвеждания единствено в Русия „Новичок“ и зад нея стои Кремъл, то Борисов в синхрон с други страни под по-голямо влияние от Москва се застъпи за тезата, че са нужни още доказателства.

Оттогава:

1) На 12 април: Международната организация за забрана на химическите оръжия – OPCW, която проведе независимо разследване за химическата атака в Солзбъри, потвърди заключението на британските власти: нервнопаралиптичното вещество, използвано при химическата атака, е било произведено в Русия. Впоследствие стана ясно и че руски агенти са се опитали да извършат кибератаката над службата.

2) На 5 септември: Британската прокурата днес представи доказателства, включително видеоматериал от публичните камери CCTV, как двама руснаци идват от летище „Хийтроу“ отиват до къщата на сем. Скрипал и след това се връщат на летището, за да отпътуват за Москва.

Двете лица бяха идентифицирани и повдигнати обвинени.

За да стигнат до Британия, те са ползвали паспорти с имена „Александър Петров“ и „Руслан Боширов“.

Британският премиер обяви, че те са агенти на ГРУ.

3) На 13 септември: Двамата обвинени „Боширов“ и „Петров“ се явиха пред руския пропаганден канал RT, където представиха твърдяха че са търговци на фитнес храни и отишли на екскурзия в Британия, но заради лошото време не могли първия ден да разгледат Солзбъри, затова се върнали на втория ден. Слизайки от жп гарата те най-вече искали да видят часовниковата кула на катедралата в града. Както се вижда от снимки – въпросната часовникова кула стои непосредствено до гарата.

4) Разследващите журналисти от сайта Bellingcat и руският Insider се сдобиха с база данни и проведоха свое разследване от което установиха, че зад „Петров“ и „Боширов“ стоят:

Полк. Анатолий Чепига и д-р Александър Мишкин и двамата офицери на руското военно разузнаване ГРУ, и двамата с отличие „Герой на Руската федерация“ връчено им лично от руския президент и двамата с апартаменти на стойност  €350 000 и €500 000 в Москва (доста над възможностите на търговци на фитнес продукти), но връчени им заедно с високите отличия – навярно заради дейността им в Украйна през 2013-2014 г.

С други думи, вече знаем:

Имената, чиновете и биографията на извършителите – офицери на руското ГРУ.

Имаме видеоматериал как те двамата отиват до жилищното място на сем. Скрипал в деня на химическата атака.

Провеждане на независимо разследване потвърждаващо заключенията на британските власти, че става въпрос за употреба на „Новичок“ – руско химическо оръжие.

Какви повече доказателства са нужни на българските власти, за да осъдят атаката и да отзоват дипломати по същия начин както това направиха над 20 съюзника на Британия в НАТО и ЕС?