SHARE

На 9 септември обикновено си говорим за наследството от тоталитарния режим. И като че напълно тематично на този ден се появи интервюто на първия #KOЙ Цветан Василев за КТБfiles и в. “Капитал”. Акцентите от това интервю са много – от неговата версия за случилото се с КТБ, през продажбата на “Виваком“ и собствеността на “Булгартабак“ до това каква е ролята на Борисов, Пеевски и Държавна сигурност в съвременната ни история.

Интервюто предизвика възмутещение у едни, мълчание у други и странни оправдания от трети. Ето по-интересните реакции.

“Държава, в която подобни неща са възможни и остават без последици, се нарича завладяна” – заяви бившият правосъден министър Христо Иванов по случая. До момента неговият наследник Екатерина Захариева не е коментирала събитията.

“Пари и компромати, тежки обвързаности между едър бизнес и политика, връзки между партийни лидери и прокуратурата. Така изглежда опростената схема на задкулисието в България. Не че някой е имал съмнения, но когато макетът на родното беззаконие е сглобен в реално време от участник в същото това задкулисие, фактите някак изглеждат неопровержими, а надеждата, че България ще стане пълноправен (не в юридическия смисъл) и пълноценен член на Европейския съюз умира безапелационно” – пише Полина Паунова в статията си за Deutsche Welle “Ако Цветан Василев казва истината”.

Последва и въпросът “Прокуратурата дали ще се самосезира?” и отговорът засега е мълчание.

За тишината на медиите

Но прокуратурата не е единствената мълчалива институция – четвъртата власт – медиите, и особено националните телевизии също не смятат темата за важна. Това е и акцентът, който поставя Даниел Смилов в статията си “Тихо, че много прилича на истина” за портал “Култура”.

“Последното интервю на Цветан Василев, публикувано в „КТБфайлс“ и „Капитал“, предизвика напрегната медийна тишина в основните телевизии, радиото и другите медии (извън определени острови в интернет). Това – в българска среда – е доказателство за правдоподобност на информацията въпреки очевидните съмнения в източника – обвиняем по най-крупната стопанска афера след фалита на България от 1996-1997 г.

Тишината по принцип може да се дължи на два факта. Първо, ако в интервюто няма новина и затова за него не си струва да се говори. Второ, ако в него има твърде много потенциално опасни за властта нови и потвърдени стари факти и затова медиите се ослушват, преди да вземат страна. Ако първото обясняваше мълчанието, нямаше да сме някъде към 113-о място по свобода на словото.

Всъщност като цялостна картина на „прeвземане на държавата“ в интервюто няма новина. Василев назовава отново политико-икономически кланове, които печелят чрез използване на административния ресурс на държавата:

„Ами те са два клана – единият е Пеевски, който е навсякъде, другият е този на премиера (който очевидно е само на определени места – бел. моя)… “

А когато медиите не мълчат, те слагат доста необичайни неща. От bTV, както и много други медии, отразиха подробно новия памфлет на Делян Пеевски, в който отговаря на Василев. Как е отразен казусът в най-гледаната телевизия – “Делян Пеевски: Цветан Василев сключи брак по сметка с Иво Прокопиев и Радан Кънев”. В което телевизията безкритично предава думите на Пеевски, че “интервюто на избягалия в Сърбия бивш собственик на КТБ Цветан Василев има за цел единствено да обслужи „икономическо-политическия картел „Капитал – ДСБ” по време на предизборната кампания”.

С което, разбира се, се преповратят и публикациите в едни много обективни медии като „Блиц“.

За оправданията на политиците

В същия ден последва реакция и от здравния министър Петър Москов, който бе възмутен. Но не от “завладяната държава”, в която живеем, а това, че е разпространено интервюто.

Днес вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира случая в интервю за Нова телевизия. В него тя определи като „политическа атака” твърденията на Цветан Василев, че съществува два клана, които управляват държавата – на  Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов.

„Защо трябва да вярваме на този човек, след като той излъга толкова много българи?”, запита Бъчварова.

До момента реакция от премиера няма. Повечето останали политици също пропуснаха да коментират интервюто, а от ДСБ решиха, че то е прекрасно оправдание за скандала с “царските конюшни” и подалия оставка областен управител на София от ДСБ  Веселин Пенев. Според тях скандалът с продажбата на историческият обект на безценица е просто димка, която да прикрие разкритията от думите на Василев.

Tова обаче не е извинение.