SHARE

В края на седмицата Владимир Путин ще посети за първи път Япония от 2009 г. насам. Той обаче няма да бъде удостоен със среща с император Акихито и причината е твърде лошата репутация на руския президент.

По време на двудневното си посещение, което ще започне на 15 декември, Путин ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе и дори на тази среща се гледа с неодобрение от Вашингтон, предава Japan Times. Но японските дипломатически служби решават да успокоят Запада, като уверят, че срещата е изцяло работна и точно затова руският държавен глава няма да се срещне с императора. Императорът и президентът са с еднакъв ранг в международната дипломация и по протокол би следвало да се видят, ако срещата има официален, а не работен характер.

В своеобразен отговор Путин отказа да приеме подаръка на японското правителство – ново куче. Както добре ни е известно, през 2010 г. Бойко Борисов подари мъжка българска овчарка на руския президент, а две години по-късно японците решават да последват примера и поднасят на Путин женска акита на име Юме (на японски “мечта”). За настоящото посещение те са искали да намерят мъжка половинка на Юме от същата порода. Но след като става ясно, че Путин няма да се срещне с императора, той отказва дара, предава Japan Times, като се позовава на представители на японските власти.

vladimir_putin_dogs_5До неразбирателството се стигна, тъй като Япония, от една страна, има стратегически приоритети, които изискват работна среща с Путин, но, от друга страна, не иска да показва, че има разделение в подхода към Русия в групата на седемте най-големи икономики в света Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония).

След като Русия анексира Кримския полуостров, Япония се присъедини към западните страни в налагането на санкции на Кремъл, но премиерът Абе и Путин са се виждали нееднократно на международни форуми. Този път обаче срещата е от голямо значение.

Токио и Москва имат неразрешени спорове от векове. Всъщност двете държави не са подписали мирен договор за прекратяване на Втората световна война. Съветският съюз обявява война на Япония чак на 8 август 1945 г. и след по-малко от месец на 2 септември Япония капитулира. За краткия период СССР успява да превземе Курилските острови (20 големи и повече от 30 малки острова, разположени между Камчатка и о-в Хокайдо) и до ден днешен Япония има териториални претенции към четири от тези острови, които са в близост до петролните и газовите залежи на Русия.

Седемдесет години по-късно обаче международната обстановка се е променила. На Япония ѝ трябва нов доставчик на енергия и партньори, с които да се противопостави на разрастващото се влияние на Китай в региона. Заради това целта на визитата на Путин е двете страни да задълбочат икономическите връзки помежду си, да постигнат напредък в разрешаването на териториалния спор и сключването на мирен договор.

SHARE