SHARE

Не само на празника на Европа – каквато бе 60-годишнината от подписването на Римските договори, – но всеки ден следва да си даваме сметка за ценностите на Европа и за това, че те трябва да бъдат отстоявани. В Рим, Лондон, Берлин, Варшава и множество други европейски градове се проведе “Марш за Европа” в ден, в който преди 60 години се полагат основите на това, което имаме днес като Европейски съюз.

В Лондон това бе марш за Европа и против Брекзит. Във Варшава за Европа и против крайнодясното правителство, в Рим за Европа и против кризите, а в Берлин за Европа и против разделението.

Европа започна бавно да се буди от своя сладък сън, в който не осъзна как устоите ѝ, историята ѝ и ценностите ѝ бяха подменени.

Докато европейските лидери бяха в Рим, подписвайки нова декларация за бъдещето на ЕС, в града бяха организирани шествия, в които по предварителни изчисления на полицията са взели участие 25 000 души

В Лондон хиляди протестират срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз, което официално ще стартира на 29 март – тази сряда. В началото на демонстрацията участниците запазиха минута мълчание, за да почетат паметта на жертвите на наскорошния атентат в Лондон.


Във Варшава хиляди участваха в проевропейски марш под надслов „Марш за Европа. Обичам те, Европа“. Демонстрацията е същевременно израз на неодобрение за националистическото и евроскептично полско правителство.

Няколко хиляди души в Берлин подкрепиха европейското единство, като организаторите на мероприятието символично разрушиха стена от кашони на мястото, където градът някога бе разделен.

AP Photo/Markus Schreiber
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.