SHARE

За пръв път изтече “библията” на Facebook – над 100 вътрешни наръчника, електронни таблици и диаграми, които чертаят границите между свободата на словото и демонстрации на жестокост, садизъм, расизъм, дори канибализъм. Разследване на Guradian разкрива законите на социалната мрежа, които контролират повече от 2 милиарда редовни потребители.

Ентропията в социалните мрежи главоломно нараства: от вредата на фалшивите новини и затварянето на потребителите в “медийни балони”, които изглеждат като нищожен проблем пред случаите на предаване на живо на убийства и изнасилвания или порнографски снимки и онлайн тормоз, който понякога завършва със самоубийства.

Подобни феномени потвърждават фактите: “Facebook не може да контролира съдържанието си”, казва източник на Guardian, според когото мрежата се е разраснала до огромни размери за отрицателно време.

В наръчниците, предоставени на модератори през последната година се четат насоки като:

  • Изказвания като “Някой да застреля Тръмп” трябва да бъдат изтрити, тъй като като глава на държавата той е в защитена категория. Но би могло да бъде разрешено да се каже: “За да пречупиш врата на кучката, трябва да приложиш целия натиск в средата на врата ѝ” или “Ходи по дяволите и умри”, защото на тях не се гледа като на достоверни заплахи.
  • Видеа на насилствена смърт, въпреки че са маркирани като смущаващи, не е задължително винаги да бъдат изтрити, защото могат да помогнат да се повиши осведомеността по въпроси като психическите заболявания.
  • Някои снимки на несексуален физически тормоз и тормоз над деца не е задължително да бъдат трити или да се вземат мерки за тях, освен ако не съществува садистичен или възхваляващ елемент.
  • Снимки на тормоз над животни могат да бъдат споделяни, като единствено крайно обезпокоителни снимки могат да се отбележат като смущаващи.
  • Всякакво “ръчно изработено” изкуство, което показва голота и сексуална активност е позволено, но дигитално изработено изкуство, показващо сексуална активност не е.
  • Видеа на аборти са позволени, стига да няма голота в тях.
  • Facebook ще позволи на хората да предават на живо опити за самонараняване, защото “не иска да цензурира или наказва страдащи хора”.
  • Всеки с повече от 100 000 последователя в социалните мрежи се определя като публична личност, което отнема пълната защита, от която се ползват частните лица.

Моника Бикърт е главният “архитект”, който стои начело на оформянето на глобалната политика на Facebook, казва, че в общност на 2 милиарда потребители е неизбежно да съществуват “сиви зони” относно кое се определя като жестокост и насилие и кое като свобода на изразяването. “Например границата между сатирата или хумора и непозволеното съдържание понякога е много размита. Изключително трудно е да се прецени дали нещо трябва да бъде на сайта или не”, казва Бикърт.

Страница от наръчника обяснява, че видео на сексуална злоупотреба с деца може да бъде маркирано като неподходящо, но да не бъде свалено, тъй като “детето може да бъде идентифицирано и спасено, но добавяме защити, за да предпазим публиката”.

В случаите с тормоз над животни компанията оставя видеа и снимки, тъй като те провокират осведоменост, но трие такива, които споделят материала с цел да отпразнуват или подканят към подобни действия.

Facebook се опитва да използва специфичен софтуер, за да контролира споделеното съдържание, но казва за Guardian, че “ние искаме да позволим на хората да могат да дискутират глобални и актуални събития… така че контекстът, в който се споделят снимки на насилие, понякога е от значение.”

Социалните мрежи са подложени на огромен политически натиск, що се отнася до контрол над съдържанието си. Въпреки това  след изборите в САЩ и скоростта, с която фалшивите новини превзеха света, основните платформи като Facebook и Twitter например все още нямат ясна стратегия за въвеждането на конкретни мерки и налагане на контрол над съдържанието, което се споделя.

Алтернативните факти и проявите на жестокост достигат с мълниеносна скорост до читателски и зрителски кръг, съизмерим например с този на реномирани издания като The New York Times или водещи телевизии. Това автоматично поставя въпроси относно етиката, както и политическата, социална и морална отговорност, която носят модераторите на сайтовете, които всеки ден подлагат на проверка и вземат решение относно съдържанието на мрежите.

Изтеклите наръчници на Facebook са двойствена и размита карта за навигация в изкуствена реалност, която влияе все по-силно на физическия свят. Дебатът на новото време ще търси решение не само относно прилагането на правото в информационните технологии, но и сложната граница, която разделя ограничаването на свободата и налагането на цензура от защитата на потребителите. А докато решението бъде намерено, социалните мрежи в по-голямата си част остават ничия земя, в която пилигримите бродят, следвайки собствения си разум и морален компас.

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )