SHARE

„Пеевски ви праща много поздрави и ви пожелава творчески успехи!“

Този поздрав изпрати депутатът на ДПС Йордан Цонев на 1 юни към водещите на сутрешния блок на НОВА Анна Цолова и Виктор Николаев.

И още с началото на новия телевизионен сезон Анна Цолова вече не бе част от предаването.

Очевидно обаче изпращането на „поздрави“ в национален ефир става модерно, след като днес същото направи и депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, чиято номинация за председател на Комисията по досиетата бе провалена след силен обществен натиск заради неговото минало. 

Агресията на народния представител започна, след като Николаев поиска от него подробности за парламентарното разследване дали  Румен Радев е имал личен интерес от закупуването на самолетите „Грипен“.

 

„Разни хора си позволяват да навлизат в пространство, което не е редно да правят. Дръжте се към мен по начина, по който го правите с всеки друг. Това, че са ми отнели думата два пъти в парламента, не дава основание на никого да ми влиза с бутонките“, каза Тодоров в реплика към Николаев, който след това го запита:

„Този избор [на „Грипен“] продукт на една „шайка“ ли е, която се опитва да вземе поръчката за милиард и половина?„, визирайки книгата на Тодоров срещу собствения му лидер „Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите“.

Много силни думи употребявате… Ще ви изядат хляба… Като на колежката ви … Тя и тя, малко, така, беше тръгнала в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й. За такъв въпрос, аз ако съм шеф в телевизията, уволнявам.

Подобни откровенно мутренски заплахи са напълно недопустими не само към журналисти, чиято задача е да задават въпроси, а още повече от депутат на управляващата партия.

Но след Тодоров последва и заплаха от вицепремиера Валери Симеонов, който също бе гост в предаването.

„Не се опитвайте да клатите държавата“, каза Симеонов, разярен от разкритията по „Кумгейт“.

„Аз клатя държавата или Вие?“, попита водещият.

„Нека не влизаме в жълтини и да превръщаме темата от „Кумгейт“ в не знам и аз какво. За мен виновен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на временен договор и после не е провел конкурс, а им е направил договора постоянен. Вие например СЪЩО сте били назначен на временен договор, после са ви го направили постоянен. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам. 

Аз, ако бях злонамерен, сега щях да направя един „Викторгейт“ за Вас утре и да го обявя например, същото е.“

Проявата на вицепремиер и депутат от управляващата партия са осъдителни и категорично повод да им се иска оставката на народен представител.

След излъчването на интервюто с Тодоров от ГЕРБ изпратиха следната позиция:

ПП ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. По повод днешното участие на народния представител Антон Тодоров в Нова телевизия и изказаните от него тези от ГЕРБ заявяваме: Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори. Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение„.

От Нова телевизия също излязоха с позиция:

„NOVA приема отправянето на заплахи от политици към журналисти за недопустимо поведение. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси вместо даването на отговори е опит за подмяна на актуалните теми.“

Напоследък е актуална темата как ГЕРБ е различна от БСП и нейните методи, начин на управление и говорене няма общо с практиките от тоталитарното ни минало.

Недопустимо е в една европейска страна, в която трябва да се отстоява както свободата на словото, така и независимостта на пресата, да бъдат отправяни подобни заплахи.

 

 

SHARE