SHARE

Всички ще имаме нужда от няколко дни, за да свикнем с изписването на 2017 вместо 2016 като настояща година. Но пък това е добър повод да продължим с припомнянето на най-хубавите неща, които ни се случиха през отминалите 12 месеца. Още повече, някои неща – като хубавите книги – си заслужават да бъдат припомняни често, да се разказва за тях и дори да се подаряват на любими хора или просто на познати.

Затова ние ще ви разкажем за любимите си книги от 2016 г. – чудесни четива, които определено заслужиха да ги обикнем, а сме сигурни, че ще го направят и с вас. За последната книга обаче направихме точно обратното – една любима на читателите книга, с която ние ще се срещнем през 2017 г., за да наваксаме изпуснатото.

Ето ги и тях – книгите, които заслужиха да ги обикнем през 2016 г.:

ilan-mask-paypal-tesla-spacex-i-pohodat-kam-neveroyatnoto-badeshte„Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“ – Ашли Ванс

Илън Мъск е грандиозният двигател на тази лудница, наречена „Как да завладеем света, Космоса и да построим колония на Марс“. Години наред той събира един постоянно менящ се екип от гениални камикадзета, които, досущ супер герои, се изправят срещу петролните лобита, тромавата администрация и гълтащото огромни бюджети статукво, за да разбият всички представи за правене на наука, бизнес и иновации.

Биографията на Илън Мъск е единствената одобрена от него и включва както интервюта със самия Мъск, така и коментари и мисли над 300 души, живели и работили в неговата орбита. Чете се на един дъх и разкрива изключителното житие на един човек, попаданал на правилното място – Америка, където всеки луд учен е добре дошъл. И в най-тежките моменти от живота на Мъск винаги се намира някой, който да го подкрепи и да повярва, че точно от този храст ще изскочи заекът. (Прочетете цялото ревю на книгата тук.)

Кръгът - Дейв Егърс„Кръгът“ – Дейв Егърс

„Кръгът“ е бъдещето – общност от ранни последователи (early adopters) с достъп до най-новите технологии, чието поведение бързо се превръща в тенденция и се мултиплицира по целия свят в рамките на месеци. Воден от три основни характеристики на човешката природа – стремежът към постоянно развитие, манията за контрол и вроденият ексхибиционизъм, – „Кръгът“ на Егърс описва накъде сме се запътили, ако не овладеем технологичната вълна или ако я оставим в ръцете само на една компания. (Прочетете цялото ревю на книгата тук.)

gradytnasynknigi„Градът на сънуващите книги“ – Валтер Мьорс

Без да бърза, с внимателна стъпка и истинско обожание, Мьорс създава в „Градът на сънуващите книги“ свят, в който книгите са най-важното нещо в живота на всяко създание. От самото начало с искри ирония, очарователна интертекстуалност и преклонение към четенето авторът ни пуска в света на Книговището – град, изпълнен с антикварни книжарници, изумителни създания, бандити, търсачи на книги, смъртоносни книги, книги, които подлудяват, книги, които те убиват на място, книги, които никой никога не е виждал, а само се говори за тях.

Дори да не ви интересуват интертекстуалността, писателските тревоги и литературните закачки, „Градът на сънуващите книги“ е достатъчно вълнуваща, интересна, изпълнена с приключения и нежно детинска, за да си позволите да излезете поне за седмица от англоамериканския мейнстрийм и да се забавлявате в една различна фантазия. (Прочетете цялото ревю на книгата тук.)

chetvartata-industrialna-revolyutsiya„Четвъртата индустриална революция“ – Клаус Шваб

Глобална свързаност, интернет на нещата, автономни автомобили, умни градове, достъпно разчитане на човешкия геном, 3D печат, споделена икономика, носими устройства, изкуствен интелект и машинно обучение – това са само част от ясните признаци, че животът ни се развива по-бързо, отколкото може би си представяме. Вече сме стигнали до момента, в който „предсказанията“ от фантастичните книги са (на прага да бъдат) реалност и трябва да бъдем внимателни в тяхното експлоатиране.

Председателят на Световния икономически форум (WEF) Клаус Шваб разглежда внимателно задвижващите фактори пред феномена „четвърта индустриална революция“ и въздействието му на редица нива – бизнес, икономика, растеж, клиентски очаквания, държавни политики, сигурност, работно място, идентичност, култура, неприкосновеност на индивида. После хваща и 23 дълбоки промени, които в настоящия момент са в зародиш, но след 10 години е напълно вероятно да са реализирани. Измерител: натрупването на критична маса от потребяващи ги жители на земното кълбо. (Прочетете цялото ревю на книгата тук.)

“Три ябълки паднаха от небето” - Нарине Абгарян“Три ябълки паднаха от небето” – Нарине Абгарян

Книгата, за която ВИЕ ни разказахте през 2016 г., е приказка за пораснали деца. “Три ябълки паднаха от небето” на арменската блогърка Нарине Абгарян започва с опит за умиране и завършва с надеждата, която носи новият живот. Гласът на разказвачката е мек и топъл. Обгръща те като уютна дреха, като прегръдка от детството, с неразрушимата вяра, че всичко ще е добре, всичко ще се нареди. Чудни гозби със звучни имена извират една след друга като от вълшебна кърпичка. Храната е свещенодействие – старите хора знаят какво да приготвят и по какъв повод. Сватби, погребения, срещи и раздели… Животът е неукротим, той тържествува всеки ден, всяка секунда. Животът е онова, което продължава и след загубите.

Кои са книгите, в които самите вие се влюбихте през 2016 г.? Разкажете ни за тях в коментарите и ни помогнете да намерим своята нова книжна любов 🙂