SHARE

Помните ли холивудската комедия от края на 90-те “Свирепи създания” (Fierce Creatures)? Накратко, историята е за новоназначения директор на западащ британски зоопарк, заставен от новите и безскрупулни собственици да умъртви всички животни, които не се вписват в концепцията за развитие. След серия нелепи ситуации всичко приключва с щастлив край и един куп мили животни са спасени. Нещо подобно се развива през последните дни в столичния зоопарк, само дето няма спасени животни и хепиенд, а нелепи ситуации, в които главните герои са едни безименни инспектори от Българската агенция по безопасност на храните.

Действие първо: Началото

Миналата седмица на ГКПП Видин е задържан бус с благоевградска регистрация, превозващ над 100 екзотични птици без необходимата документация. Птиците съвсем законосъобразно са иззети от служителите на Областна агенция по безопасност на храните – Видин, които отговарят и за контрол на транспорта на животни. Тъй като ветеринарните лекари на агенцията не могат да определят от кои видове са задържаните птици и поради съмнения за налични екземпляри от защитени видове е потърсено съдействието на Регионална инспекция по околна среда и води – Монтана, които от своя страна се разпореждат всички животни да бъдат настанени в столичния зоопарк. Той е и най-близкият регистриран спасителен център за диви животни. Дотук процедурата е рутинна, прилагана е безброй пъти при изземане на контрабандно транспортирани екзотични животни и човек би останал с впечатлението, че става въпрос за един от редките случаи, в който институциите си вършат работата. До момента, в който действието не се пренася в София и птиците не попадат под разпореждането на столичната дирекция по безопасност на храните.

Действие второ: БАБХ пред портите на зоопарка

В петък на прага на Зоологическата градина – София, цъфва група държавни ветеринарни лекари, служители на Областна дирекция по безопасност на храните – София, със заповед от своя началник за умъртвяването на иззетите във Видин птици. Причината – съмнение за птичи грип заради неизяснения произход на животните. За да сме коректни към процедурата, трябва да отбележим, че те биха имали основания за подобни действия, ако в района на зоопарка имаше огнище на птичи грип или ако такова има в страната, от която идват птиците. Междувременно се е явил собственикът на превозваните птици, който показва документ за покупка от Унгария. Страната е обявена за чиста от птичи грип от миналото лято, а от началото на 2018 г. на територията на целия Европейски съюз няма регистрирани огнища на коварното заболяване. Поради тази именно причина и от чисто човешката мотивация да опази едни живи същества, както и поради ценността на екземплярите – някои от които редки видове, наскоро назначеният директор на зоопарка Добромир Бориславов отказва да допусне инспекторите. Подава и жалба до Административен съд с искане за спиране на изпълнението на заповедта за умъртвяване на птиците. Битката е спечелена, но не и войната.

Действие трето: Клането

В понеделник същите инспектори отново се явяват, този път със заповед за изземане на птиците. Изпълняват я, без да подпишат каквито и да било документи или протоколи, като взимат със себе си един от лекарите на зоопарка за свидетел на зверството, което възнамеряват да извършат. Транспортират птиците до животновъден обект в радомирско село, където в рамките на около час, в най-силния снеговалеж, умъртвяват 124 птици. Малко след това пристига решението на Административния съд, с което се спира изпълнението на заповедта за клането на птиците.

Бездействие четвърто: Закононарушенията на БАБХ

За протокола, с действията си служителите на Българската агенция по безопасност на храните са в нарушение на няколко нормативни акта. На първо място е Законът за ветеринарномедицинската дейност, според който те нямат право да практикуват професията на ветеринарни лекари и да боравят с ветеринарномедицински препарати, камо ли да умъртвяват животни. Изключение се допуска само при обявена епидемиологична обстановка, сиреч в случая – при потвърдено огнище на птичи грип някъде по пътя на животните от Видин до София. Такова няма. Също така жалбата до Административния съд автоматично би трябвало да спре изпълнението на заповедта за умъртвяване на птиците. Изземането на птиците от зоопарка, без да бъде подписан приемно-предавателен протокол, също е нарушение.

Стигаме и до Наказателния кодекс, според който всяко противозаконно умъртвяване на гръбначно животно се счита за престъпление, водещо след себе си глоба и затвор до 3 години. При унищожаване на застрашено гръбначно животно – до 5 години.

За жалост, умъртвяването на здрави животни, при това невинаги в съответствие с действащите законови разпоредби, е масова практика в БАБХ. В момента има няколко подадени сигнала за това, по които прокуратурата и полицията работят.

Заключение: БАБХ в ролята на боздуган

Всеки нормален човек ще се запита защо, аджеба, Българската агенция по безопасност на храните, един иначе немощен орган на държавната администрация, в конкретния случай демонстрира сила, при това с цената на нарушения на законодателството и дори на извършване на престъпление. Преди да търсим отговор, нека за момент опитаме да приемем, че действията на агенцията са мотивирани единствено от желание за ограничаване на едно заболяване, което, по техни думи, е нанесло щети за милиони на нашето животновъдство. При положение че в ЕС, откъдето идват задържаните птици, няма потвърдени случаи на птичи грип от миналата година, при положение че тези птици са настанени в карантинно отделение в софийския зоопарк, при положение че те представляват интерес и като редки, защитени и скъпи видове, не би ли било по-разумно да бъдат взети проби за заболявания, преди да се стига до крайното решение за умъртвяване? Ако има основателни съмнения за птичи грип, отново – не би ли било по-разумно да се вземат проби, които да докажат наличие на зараза, вместо животните да се разнасят из столицата и съседните околии, потенциално разнасяйки заразата. Очевидно не. Защо? Отговорът ни връща няколко седмици назад във времето – когато на мястото на тези 124 птици в карантинното отделение на зоопарка бяха настанени с пълното съдействие на директора Бориславов двете спасени от разградския незаконен зоокът лъвчета Терез и Масуд. Тогава БАБХ, под давлението на своя бивш колега и настоящ кмет на Разград, отказваше да оформи документите за пътуване на лъвчетата до спасителен център в Холандия, та чак се наложи премиерът Борисов лично да се намеси. Днес според БАБХ беше денят за разплата. Потвърждават го както арогантното отношение към директора на столичния зоопарк и реплики като “искаше война, имаш я”, така и светкавичната подкрепа за действията на агенцията от издания от медийната групировка на ноторно известния Делян Пеевски. Същите, които бяха и двигателят зад идеята Масуд и Терез вместо в Холандия да бъдат изпратени в зоопарка в Пазарджик. Разбира се, за хората, които не вярват в съвпадения и конспирации, по-приемливо е друго обяснение – че на ключови позиции в БАБХ работят безчувствени и некадърни чиновници с определени интелектуални дефицити и без елементарна представа от съдържанието на законите, които трябва да прилагат. В този случай иронията е, че БАБХ е и органът, който трябва да следи за хуманното отношение към животните. А действията си обясняват със следния текст в съобщение до медиите: “Животните… са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус.” Следва умъртвяване.

Който от двата варианта да изберете, ясно е, че Българската агенция по безопасност на храните в този си вид нито е органът, който трябва да следи за хуманното отношение към животните, нито е институцията, на която можем да се доверим за ограничаване на опасни заболявания по животните. Редно е да последват оставки – както от директора на Областна дирекция по безопасност на храните в София, така и от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, някой си д-р Дамян Илиев. Който навремето, когато е имал душа, е работил като ветеринарен лекар именно в столичния зоопарк.

SHARE
Ръководител на отдел “Комуникации” в българския офис на Организацията за защита на животните "Четири лапи". Завършил Английска филология в софийския университет, а преди това колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг с датско участие. Участник в редица спасителни мисии за животни у нас и в чужбина