SHARE

Вчера един от създателите на „Кеймбридж Аналитика“ и изобличител на практиките на компанията – Кристофър Уайли, свидетелства пред парламентарна комисия в британския парламент. 

Той заяви, че е съществувал „общ план“ за използването на мрежа от компании, с които е свързана „Кеймбридж Аналитика“, за да се заобиколят закони относно изразходването на средства във финансиране на политически кампании.

Припомняме, че „Кеймбридж Аналитика“ е използвала в разрез с политиката на социалните мрежи данни на над 50 милиона американци, с които е изградила персонално таргетиране с цел реклама за кампанията на Доналд Тръмп. В разследване от три части на британската Channel 4 стана ясно, че компанията се занимава с много повече от това – политически саботаж, мръсни политически игри и това, което нейните основатели определят като контролиране на емоциите на хората с цел печелене на избори. 
Сагата „Кеймбридж Аналитика“ ви представихме подробно в „Терминал 3“ – тук може да прочетете как започна всичко, част втора и последната серия разследвания. За връзките между кампанията Брекзит и кампанията на Доналд Тръмп ви разказахме още през май миналата година. 

 

Става въпрос за про-Брекзит групите  Vote Leave (официалната кампания, водена от Борис Джонсън и Майкъл Гоув) и BeLeave (игра на думи от believe – вярвай, и be, leave – да бъдеш и напускане) на Ирландската юнионистка партия (DUP), както и „Ветерани за Британия“. И четирите групи са ползвали услугите на компанията „Агрегат Ай Кю“, която е със седалище в Канада и е работила с данните на „Кеймбридж Аналитика“. 

„Всички четири компании решиха поради някаква причина да използват „Агрегат Ай Кю“, която нямаше публично присъствие, нямаше медии, нямаше уебсайт. Единственият начин, по който те можеха да бъдат открити, бе онлайн на сайта на компанията майка на „Кеймбридж Аналитика“ – SCL. Така че първият ми въпрос е защо. Защо изведнъж тази компания, която никога не е работила над нищо освен над проекти на „Кеймбридж Аналитика“ и нямаше никакво присъствие в обществото, изведнъж стана основният инструмент на всички тези – предполагаемо независими и различни кампании„, каза Уайли пред народните представители.

Уайли продължава с показанията си, твърдейки, че „Агрегат Ай Кю“ не е била нищо повече от съд за пране на пари. Уайли заяви, че голяма част от британското население е подкрепило  напускането на ЕС, тъй като вярва в битанските закони и суверенна Британия. Но той твърдо държи на становището, което изложи и пред депутатите, че кампаниите са нарушили грубо британските закони. 

Как изглежда скандалната практика до момента? Това са известните връзки между британската кампания Брекзит, кампанията Тръмп и двете компании, които шокираха света с практиките си.

„Агрегат Ай Кю“ е получила 40% от средствата на кампанията „Гласувайте за напускане“. Възможно е членовете на официалната кампания на Брекзит да са нарушили британските закони – подозренията, че кампаниите са били близко свързани, въпреки че на повърхността са изглеждали като отделни играчи – би било огромен скандал и би поставило под въпрос изхода от референдума през 2016 г., за който Уайли каза, че категорично е бил повлиян от услугите на компаниите за събиране на данни и персонално таргетиране. Сред членовете на тази кампания са Борис Джонсън, в момента външен министър на Британия, както и Майкъл Гоув, държавен секретар по околната среда, храните и земеделието. И двамата отричат обвиненията.

Юристи заявиха, че има основание за разследването на Стивън Паркинсън, който е националният организатор на „Гласувайте за напускане“ и в момента е специален съветник на премиера Тереза Мей. На прицел е също така и Клео Уотсън, тясно свързан с кампанията и в момента и с правителството. Двамата също отричат обвиненията.

Но това не е всичко – показанията на Уайли са подкрепени и от друг изобличител. Става въпрос за Шахмир Сани, про-Брекзит и доброволец в кампанията, който разкри как „Агрегат Ай Кю“ е изиграла ключова роля в резултата на референдума. Неговите показания потвърждават казаното от Уайли.

Равносметката – сагата е далеч от своя край. Англоговорещите държави вероятно са станали жертва на обща схема, чието разследване тепърва предстои. Марк Зукърбърг – основател на „Фейсбук“, засега отказва да дава показания в лично качество пред властите.

Междувременно британските закони забраняват координация между различни кампании. Ако нарушение бъде установено, това ще повдигне въпроси около напускането на Британия на ЕС – противоречив и труден процес, който все още подлежи на преговори.

Снимка: Daily Mail 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.