SHARE

Зелим Бакаев е млада поп звезда от Чечения, Русия. Той е толкова популярен, че дори има снимки с президента на Чеченската република Рамзан Кадиров. Зелим Бакаев също така е хомосексуален, който миналото лято през август се прибира, за да отиде на сватбата на сестра си. Тогава той е отвлечен – твърди се, че е видян влачен в автомобил от държавните органи по сигурността – и е в неизвестност от повече от половин година.

Повече от един индикатор показват, че Зелим Бакаев е жертва на чистката, насочена срещу хомосексуалните в Чечня. На 23 октомври друга жертва – Максим Лапунов, бе първият хомосексуален мъж, който свидетелства за пребиваването си в така наречените „концентрационни лагери за хомосексуалисти“, където стотици мъже са измъчвани нечовешки от чеченските власти.

Лапунов е бил задържан около две седмици, през което време е пребиван от бой с палки и насилен да пребива и да се бие с партньора си. Той е освободен, след като е подписал, че никога няма да говори за случилото се в лагера и след заплахи, че ще бъде открит и убит, ако се осмели.

Чеченската чистка срещу хомосексуалните стана световен скандал през април 2017 г., когато стана ясно, че около стотина мъже са арестувани, а трима убити в руския регион. След това репортери разкриха, че хомосексуалните в Чечения се убиват от собствените си семейства в резултат на подстрекавана от държавата политика, която представя актовете като „убийства, предпазващи честта“.

„Винаги сме били обект на преследване, но никога по този начин. Сега те арестуват всички, убиват хора. Правят каквото си поискат“, разказва свидетел пред френската двуезична телевизия France 24, която интервюира хомосексуални, потърсили убежище в опита си да се скрият от чеченските власти.

„Те знаят, че законът и властта няма да ги държат отговорни. Целта е да се „прочисти нацията“ от такива като нас. Те измъчват хората с електричество, лишават ги от храна. Вечерта хвърлят остатъците от яденето си в килиите, вместо да ги изхвърлят в боклука. Нареждат ги в редици и ги насилват да си измислят имена на жени. Някои предпочитат да бъдат убити, вместо да преживяват подобни мъчения – много успяват, но ги пребиват брутално.“

 

През юли миналата година чеченският президент, цитиран от Huffington Post, заявява, че: „Тук нямаме такива хора. Нямаме никакви гейове. Ако има някакви – взимайте ги с вас в Канада. Да пребъде Бог. Водете ги възможно най-далеч от нас, за да не са на наша земя. За да прочистим кръвта си – ако има някакви тук, вземете ги“.

Руската ЛГБТ мрежа се опитва да евакуира възможно най-много хора от Чечения с цел избягване на риска. Междувременно петиция събира подписи, които да призоват руското правителство да потърси Зелим Бакаев и да разследва изчезването му – усилия, които до момента властите не са предприели.

Може да подпишете петицията тук, както и да я разпространите с хаштаг #JusticeForZelim.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.