SHARE

Учител, катедра или бюро и повече от двайсет души на възраст, близка до пълнолетие, седящи в класна стая, която изглежда горе-долу по същия начин, по който е изглеждала, когато родителите им са били ученици. Разликите са, че дъската е бяла, а не черна, и че “на стената любим портрет” няма.

Няма и диалог за четенето и книгите. Нито за връзката между общество, история, политика и отражението им върху литературата.

Попитайте ученик от гимназиалния курс на обучение кой е любимият му български писател и ще се почувствате късметлия, ако отговори “Димитър Талев”. Ако случайно спомене Георги Господинов или Захари Карабашлиев, ще се почувствате все едно сте ударили шестица от тотото. За много от българските ученици думата “писател” означава “черно-бяла снимка от учебника по литература”, просто автор, включен в учебната програма, върху която трябва да държат безброй изпити и тестове, повтаряйки заучени фрази и конструкции.

Не, учителите не са виновни. Виновна е системата – учителите са задължени да преподадат огромно количество материал, като разполагат с ограничен времеви ресурс и буквално никакви възможности за “импровизация” в подбора на произведенията. Темите са далечни, нямат връзка с реалния живот на днешните тинейджъри и рядко успяват да събудят интереса им. В резултат възрастовата граница от 13-14 години често се оказва критична – подрастващите губят всякакъв интерес към литературата изобщо.

Искаме да променим това. И единственият начин, по който можем да го направим, е да съберем миналото и настоящето в едно – благодарение на програмата “Писател назаем” поне 100 класа (над 2000 ученици) ще имат възможност да поканят съвременен български писател, който ще влезе в ролята на лектор и ще преподаде урок върху тема или автор от литературния канон. Авторите ще работят съвместно с учителите по литература, за да свържат класическото произведение със съвременните ценности и процеси в обществото. В основата на програмата стои вярването, че съвместната работа на учители и писатели ще разшири хоризонтите и разбирането за литература на учениците.

Така например Александър Секулов ще запознае учениците със своето виждане за мястото на любовта в класическата българска литература, а съименникът му Александър Шпатов ще ги подтикне да разсъждават защо е важно да четем българска литература, макар и световните шедьоври да са в пъти повече. Поетите Мария Донева и Илиян Любомиров ще говорят за любовта към книгите и съвременната поезия, а журналистката Веселина Седларска иска да запознае осмокласниците с различните стилове на писане и важността на редакцията. Христо Карастоянов, двукратен носител на наградата “Хеликон”, ще им разкаже за Гео Милев и анархизма от 20-те години на миналия век – история, която няма да чуят дори в часовете по история. С Деси Нико ще си поговорят за призрака на социализма в съвременната ни литература – още една тема табу. За непреходността на някои класически произведения и народопсихология ще си говорят с Христо Раянов, а с Йорданка Белева – за самотата и поколенията.

Писателите разказват: На живо с Илиян Любомиров и Думи на 4 гуми

Публикувахте от Писател назаем в 21 септември 2017 г.

Вярваме, че тези срещи могат да бъдат повратна точка за много млади хора. Писателите, участващи в тази програма, са не просто добри автори – те са успешни в професионално отношение, достойни личност, ролеви модели, които всеки заслужава да срещне достатъчно рано в живота си.

Българските писатели имат огромно желание да се срещнат с българските ученици. Разчитаме на българските учители, библиотекари и директори да отворят вратата на класната стая, за да се случи тази среща. И добре че ги има партньорите – „Писател назаем“ се реализира с финансовата подкрепа на „ПроКредит Банк (България)“ ЕАД и Indeavr, както и с партньорството на фондация “Детски книги”, Международната награда на херцога на Единбург и Фондация “Глобални библиотеки – България”, а медийни партньори на инициативата са Terminal3.bg, bTV, BG OnAir ТВ, MamaNinja.bg и Az-Deteto.bg.

Автор: Милена Ташева
Редактор в сайта „Аз чета“, който координира програмата „Писател назаем“. Повече за инициативата, на която „Терминал 3“ е медиен партньор, можете да прочетете на www.pisatelnazaem.com

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.