SHARE

Отворено писмо до европейските лидери от Европейския съвет по външна политика:

Заповедта на президента Тръмп, забраняваща граждани на 7 мюсюлмански страни да влизат в САЩ, е атака срещу европейските интереси и ценности. Тя набеждава цели нации и не позволява на бежанци, които не са извършили никакво престъпление, да намерят сигурност, като по този начин усложнява намирането на международен отговор на проблема с бежанската криза. Заповедта застрашава сътрудничеството по борбата с тероризма, като стимулира вербуването от ИДИЛ. Призоваваме европейските лидери в Малта да реагират по три начина:

Единен европейски глас

ЕС трябва да говори с един глас в защита на международните споразумения и основните човешки права, включително правото на убежище. Стремежът към специални договорки между отделните държави ще отслаби позициите на всички.

Осигуряване на консулска подкрепа

ЕС трябва да изпрати мисия за спазване върховенството на закона в помощ на европейските граждани по американските пристанища и летища. Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и страните членки трябва да координират усилията си във Вашингтон за предоставяне на най-добрата консулска защита на европейските граждани. Гражданите с двойно гражданство не трябва да бъдат дискриминирани на базата на втория си паспорт.

Засилено сътрудничество в ЕС

Изолационистките политики на трансатлантическия ни съсед трябва да сближат европейските страни в споделянето на разузнавателна информация в рамките на ЕС за подобряване на защитата от терористични заплахи. Крайно време е да помислим по един по-консолидиран и отговорен начин за европейската сигурност – както вътрешната, така и външната.

Мястото на Европа в света е заплашено от принципа на правото на по-силния, от затворените граници и затварящите се общества. Европейските лидери не трябва да остават безучастни, докато международните споразумения, насочени към защита на слабите, безпомощните и тези, бягащи от война и мъчения, се анулират от среднощни изпълнителни заповеди.

Пълния списък с подписалите писмото, както и оригинала му на английски може да видите на страницата на неправителствената организация Европейски съвет по външна политика. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.