SHARE

От доста време насам съм на мнение, че има предимно три вида хора:

  • глупави, лековерни и лесни за манипулация хора (Група 1)
  • хитри и манипулиращи хора (Група 2)
  • хора, които произвеждат и създават стойност (Група 3)

Богатството на едно общество зависи предимно от Група 3. Тази група правят нововъведенията, иновациите, бачкат здраво и неуморно и и нищо, произведено с високо качество и в стабилни количества, не е възможно без тях.

В същото време Група 2 манипулира успешно Група 1 да преразпределят (насила) произведеното от Група 3. Това не е особено трудно, понеже най-често Група 1 са много, много повече от Група 3.

Това, което се случва обаче, е, че Група 2 преразпределят насилствено отнетото (от Група 3) предимно към себе си и подхвърлят едва няколко дребни трохи на Група 1. По този начин Група 2 живеят на гърба на Група 3 и на Група 1, докато използват Група 1, за да им помага да поддържат това положение.

С времето това паразитиране от страна на Група 2 изтощава желанието и възможностите на Група 3 и логично – благоденствието на цялата система започва да запада.

Пиша го всичко това, понеже Група 2 използва Група 1 по най-различни начини и в контекста на настоящата политическа система в България това се случва до голяма степен преди и по време на Избори.

Изборите – поредното разочарование!

От известно (доста) време насам всяко следващо провеждане на избори носи все по-голямо разочарование на хората … или поне на мислещата част от тях.

След поредното фиаско на разума на 06.11.2016-а реших да споделя моите две стотинки по темата:

“Как да се справим с малоумните избори на повечето хора в България?”

Подготвил съм няколко основни точки:

#1 – Разчитайте предимно на себе си икономически!

Ако разчитате държавната администрация да създаде подходяща среда, да ви стимулира, да ви субсидира, да разкрива икономически възможности или просто да направи няколко фабрики, в които да си работите – по-добре още догодина емигрирайте в Канада, пък там – каквото сабя покаже (но имайте предвид и там ще е до време).

В най-добрия случай държавният апарат трябва да се грижи за армия, полиция и правораздаване. За икономиката от държавата се изисква предимно да НЕ пречи. Уви, това невинаги се случва в наши дни.

Както каза учителят по физика и избран за мъж на годината на „Дарик радио“ за 2014-та – Теодоси Теодосиев:

“За да бъде една държава силна икономически – в нея трябва да живеят икономически силни ИНДИВИДИ!”

За да бъдем икономически силни:

  • Първо, трябва да имаме ценни знания и умения, с които да можем да допринесем на света около себе си.
  • Второ, трябва да можем да ги маркетираме и да ги продадем на адекватна цена (независимо дали работим за себе си или за друг).

Ако нямате знания или умения, за които някой да иска да плаща – ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ!

Само за 10 лв. на месец получавате неограничен високоскоростен интернет, в който е пълно с БЕЗПЛАТНИ качествени курсове по почти абсолютно всичко. Coursera e чудесна платформа. Някои от топ университетите в САЩ качиха в интернет абсолютно безплатно повечето си курсове. В академията на „Телерик“ също можеш да учиш напълно безплатно.

Число фирми предлагат безплатни стажове, включая и Live To Lift.

По дяволите, почти всяко кафене предлага нелош безплатен Wi-Fi.

Ако си топ специалист, обаче някак все не можеш да си договориш адекватно заплащане за труда си – доста вероятно уменията ти по продажби да куцат (на над 90% от хората така или иначе им куцат). И тук интернет помага. Тук вероятно ще си струва да инвестираш в някой курс по продажби.

Да, държавата може да опитва да ти пречи, но колкото повече ценни умения имаш и толкова по-успешно можеш да ги продаваш, толкова по-малък е този риск.

#2 – Инвестирай в здравето си!

Най-доброто лечение е … превенцията! А ти не искаш да попадаш в ръцете на българското здравеопазване. Проблемите в НЗОК са много дълбоки и изгледите са да се задълбочават.

Та ако не пушиш и не злоупотребяваш с алкохола, си правиш голяма услуга.

Ако се храниш разнообразно, с богати на хранителни вещества храни и не прекаляваш с количествата – си правиш голяма услуга.

Как да приготвим 10 кг разнообразна храна за 1 час?

Ако тренираш няколко пъти седмично, без да се счупваш в пряк и преносен смисъл – си правиш голяма услуга.

Ако си лягаш преди 0:00, имаш качествен сън и се събуждаш отпочинал и възстановен – направо медец!

Три принципа на дългосрочно успешните хранителни режими!

Та, колкото и да се осира положението със здравеопазването и НЗОК, ако се грижиш добре за здравето си, шансът да трябва да се разправяш със здравеопазваща бюрокрация ще бъде сведен до минимум.

(Забележка: Познавам много добри лекари и редовно си комуникирам и се консултирам с тях по различни въпроси, свързани със здравето на хората.)

#3 – Инвестирай в силата и кондицията си!

Първо, хората, които са по-издръжливи, хората, които са по-силни, и тези, които имат повече (натурално изградени) мускули, живеят по-дълго!

И по-качествено!

Прочети: Искате по-дълъг живот? Качете сила, мускули и издръжливост!

Второ, както е рекъл Марк Риптоу:

Силните хора са по-трудни за убиване!

Как да тренирам за сила и кондиция?

Ето две доста приятни програми, които дори може да се комбинират една с друга:

⇒ Сила, маса и издръжливост = EDT

⇒ EDT за сила

Добрата кондиция и доброто здраве вървят ръка за ръка и зависят едно от друго. А добрите нива на сила и кондиция са важни за още нещо:

#4 – Инвестирай в уменията си по самоотбрана!

Във всяка цивилизована държава е нормално човек да разчита на полицейска защита. Още повече че всеки от нас плаща за такава с директните и индиректните данъци, които плащаме. Истината обаче е, че полицията има не толкова директно възпираща функция (т.е. директно да те защити от посегателство), а по-скоро като последствие. Т.е. самото наличие на изпълнителна власт би трябвало да възпира криминалните субекти основно посредством негативните последици, които евентуално ги очакват… ако бъдат хванати.

Тази индиректна възпираща функция работи по-добре в по-цивилизованите държави и по-зле в по-малко цивилизованите. И докато в някои моменти България е по-близо до цивилизованите държави, в други повече прилича на страните от Третия свят.

Та когато се озовете в тъмна уличка с криминални типове, които предявяват претенции към личната ви собственост и евентуално здравето ви, е доста по-идейно да разчитате на леката атлетика и бойните си умения, отколкото на някой сержант, който спи на топло в някоя патрулка.

Като цяло най-добре е изобщо да не попадате в подобни ситуации (т.е. като при здравето – превенция), но ако случайно се случи – винаги е добре да имате понятия и наработка от ударни умения (бокс, кикбокс), граплинг умения (борба, джудо, бразилско джуджуцу), базови умени по употреба на ударни и хладни оръжия (филипино кали) и в много краен случай – по комбат стрелба.

Ако вече сте развили част от тези умения – работете, за да развиете и останалите. Ако все още нямате опит – харесайте си едно и започнете с него.

Какво ни вещае бъдещето?

Истината е, че последните години положението в България се подобрява, независимо с какво ни облъчват медиите 25 часа в денонощието. И това подобрение се случва не заради, а ВЪПРЕКИ политическото управление.

Факт също така е и че прогнозите за бъдещето не са особено розови поради ред причини.

Аз лично съм оптимист за себе си и за хората около себе си, но не съм оптимист за територията България като цяло.

Поради тази причина написах всичко това.

Финални думи

Искам да завърша със следното:

  • погрижете се за личното си благоденствие
  • погрижете се за личното си здраве и наблегнете на превенцията
  • поддържайте се в добра кондиция
  • подсигурете се така, че да сте в състояние да защитите себе си, близките си и собствеността си при нужда
  • изграждайте връзки с хора, които мислят по подобен на вас на описания по-горе начин

Успех!

Edit: Авторът практикува абсолютно всеки един от съветите, които е дал.

* Статията първоначално е публикувана на сайта на Live To Lift.