SHARE

Румънската рок група „Такси“, известна със своите силни политически послания, издаде нова песен, атакуваща корупцията и в която участва един от най-уважаваните румънски актьори Виктор Ребенджиук.

Песента “Като тях” бе публикувана в YouTube на 26 март и събра над 265 000 изгледа за по-малко от 48 часа. Тя “е посветена, с дълбоко отвращение и откровена омраза на всички, отговорни [за корупция]. На всички тях”, пише групата в канала си в YouTube.

Видеото започва с предупреждение за това как изображенията могат да повлияят емоционално на зрителите, преди да се съсредоточат върху пренебрегвани и маргинализирани социални категории в Румъния като деца и възрастни хора. „Ей, вие motherf…s не искам да спукам главите или сърцата на три / Ей, вие motherf…s не искам да умрете / искам да живеете / искам да живеете като тях“, се пее в песента.

Ребенджиук, сега на 86, както и членовете на групата „Такси“, са известни с критиките си към правителството в Букурещ.

Актьорът е участвал в много от неотдавнашните антикорупционни протести и призова правителството да спре законодателството, което се счита за вредно за върховенството на закона и борбата с корупцията.

Носител на много награди, той участва във филми, които комунистическият режим забранява през 80-те години и участва в събитията от 1989 година. Той е сред хората, които щурмуват централата на румънската телевизия на 22 декември 1989 година.

„Такси“ е сформирано през 1999 г.. Групата предизвика спорове след издаването на песен и видео през 2017 г., които бяха насочени към мощната румънска православна църква за голямата сума, която изразходва за изграждането на нова катедрала в Букурещ. „Бог обича дърво и малки пространства“, казва песента.

Източник: Balkaninsight.com

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.